OMFP nr.218/2015: aprobarea procedurii de sigilare a unitatii operatorului economic pe perioada de suspendare a activitatii pentru neemiterea bonurilor fiscale

Ordinul nr.218/2015 pentru aprobarea procedurii de sigilare a unitatii operatorului economic pe perioada de suspendare a activitatii, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, a fost publicat in Monitorul Oficial nr.149 din 27 februarie 2015.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

 

In temeiul prevederilor art.10 alin.(4) din Hotararea Guvernului nr.34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 11 alin.(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:

Art.1. – Se aproba procedura de sigilare a unitatii operatorului economic pe perioada de suspendare a activitatii, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art.2. – (1) In cazul in care organele de control abilitate dispun masura suspendarii activitatii operatorului economic in punctul de lucru, potrivit legii, acestea procedeaza si la sigilarea unitatii.
(2) Daca sigilarea unitatii operatorului economic nu poate fi realizata la data constatarii faptei, organele de control incheie un proces-verbal in care se descriu fapta si imprejurarile care nu au permis aplicarea imediata a masurii suspendarii, respectiv sigilarii.
(3) Sanctiunile contraventionale in cazurile mentionate la alin. (2) se aplica in termen de 24 de ore de la data constatarii faptei.

Art.3. – In situatiile in care sigilarea unitatii operatorului economic nu poate fi realizata in mod practic, organele de control dispun suspendarea activitatii si mentioneaza in procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor imprejurarile care fac imposibila aplicarea masurii sigilarii.

Art.4. – (1) In momentul sigilarii/desigilarii unitatii operatorului economic, organele de control incheie un proces-verbal de sigilare/desigilare.
(2) Sigilarea vizeaza toate caile de acces destinate intrarii clientilor in incinta unitatii operatorului economic.

Art.5. – (1) Concomitent cu sigilarea unitatii, organele de control afiseaza la loc vizibil un anunt referitor la suspendarea activitatii operatorului economic.
(2) De regula, anuntul prevazut la alin.(1) este afisat din interiorul unitatii pe geamurile tuturor usilor de acces destinate intrarii clientilor sau pe geamul ferestrelor, dupa caz, in asa fel incat sa fie vizibil din exterior.
(3) Anuntul prevazut la alin.(1) este tiparit cu litere de tipar de minimum 10 cm si are urmatorul continut:

“ACTIVITATE SUSPENDATA DE (Denumire institutie/structura) PENTRU NEEMITEREA BONURILOR FISCALE”

Art.6. – (1) Desigilarea unitatii operatorului economic poate avea loc in urmatoarele situatii:
a) implinirea termenului pentru care a fost dispusa suspendarea unitatii;
b) in baza unei hotarari judecatoresti executorii;
c) transferul marfurilor sau bunurilor din incinta;
d) schimbarea proprietarului sau utilizatorului (chirias, comodatar) spatiului in care se afla unitatea;
e) lucrari de reparatii urgente in incinta unitatii.
(2) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. b) – e) contravenientul are obligatia de a solicita in scris organului de control care a dispus sigilarea unitatii desigilarea acesteia, atasand totodata inscrisuri doveditoare.
(3) Desigilarea se realizeaza in maximum 5 zile de la primirea solicitarii.
(4) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. c) si e) termenul pentru care a fost dispusa perioada de desigilare nu poate depasi 2 zile. Dupa realizarea scopului pentru care a fost solicitata desigilarea, unitatea este resigilata pana la implinirea termenului pentru care s-a dispus masura suspendarii activitatii operatorului economic in punctul de lucru.
(5) Operatorul economic poate face solicitarea prevazuta la alin. (1) lit. c) o singura data pe toata perioada pentru care a fost dispusa masura suspendarii activitatii in punctul de lucru.

Art.7. – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ministrul finantelor publice,
Darius-Bogdan Valcov

Bucuresti, 27 februarie 2015.
Nr.218.

(Visited 289 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


1 − one =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.