Neemiterea bonului fiscal: amenda, suspendare activitate si sigilare spatiu

Din 1 martie 2015 a intrat in vigoare procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe intreaga perioada a suspendarii (OMFP nr.218/2015), dispusa in cazul in care inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala constata incalcarea urmatoarelor obligatii legale:
– dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, achizitionate doar de la distribuitori autorizati sau unitati acreditate;
– utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale;
– emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realitatii;
– intocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase in/din sertarul casei de marcat.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

 

Noile sanctiuni prevazute de lege pentru incalcarea acestor obligatii sunt amenda contraventionala de la 10.000 lei la 15.000 lei si suspendarea activitatii operatorului economic in punctul de lucru pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni.

De asemenea, daca la punctele de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor exista sume detinute fara a putea fi justificate prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, in registrul special sau prin chitante, acestea se confisca si se dispune amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei.

La data suspendarii unitatea este sigilata de echipa de control si se afiseaza la loc vizibil un anunt cu textul: „Activitate suspendata de Antifrauda – ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale”, iar pe durata suspendarii unitatea ramane sigilata.

Plangerea nu mai suspenda executarea sanctiunilor dispuse pentru sanctionarea abaterilor mentionate, iar ruperea sigiliului constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de pana la un an.

Sursa: antifrauda.ro

(Visited 279 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 + seven =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.