Concediul de odihna poate fi efectuat pe durata preavizului?

Intrebare: Daca imi dau demisia si am zile de concediu de odihna neefectuate, pot sa-mi iau concediu in perioada de preaviz? Poate angajatorul sa-mi refuze cererea de concediu? Concediul de odihna suspenda preavizul? Multumesc.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

Raspuns: Potrivit art.81 alin.(5) din Codul muncii, pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

Iar alin.(6) din acelasi articol prevede ca in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

Intrucat concediul de odihna nu suspenda contractul individual de munca, consideram ca zilele de concediu de odihna ramase, total sau partial, pot fi efectuate in perioada de preaviz, fara sa o suspende. Contractul individual de munca va inceta la data expirarii termenului de preaviz.

In cazul in care numarul zilelor de concediu de odihna neefectuate este mai mare decat durata preavizului, zilele de concediu ramase vor fi compensate in bani la incetarea contractului de munca.

Totusi, pentru ca salariatul demisionar sa poata efectua concediul de odihna pe durata preavizului, trebuie sa exista acordul angajatorului. In situatia in care cererea de concediu nu a intervenit in perioada programata in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, iar angajatorul nu se poate lipsi de serviciile salariatului in aceasta perioada, acesta are dreptul sa nu aproba cerea de concediu de odihna.

Cum dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari, conform prevederilor art.144 din Codul muncii, concediul de odihna neefectuat va fi compensat in bani la incetarea contractului de munca.

In concluzie, salariatul si angajatorul pot stabili de comun acord ca zilele de concediu de odihna neefectuate sa fie efectuate in perioada de preaviz. Concediul de odihna nu suspenda termenul de preaviz.

(Visited 1,386 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


seven + 2 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.