Proiectul de combatere a muncii la negru – extins in toata tara. Cine va fi controlat?

Proiectul pilot vizand salariile subdeclarate a fost extins la nivel national, incepand cu luna februarie 2015, potrivit comunicatului de presa publicat pe site-ul ANAF in data de 02.03.2015.

In acest sens, au fost selectati pentru inspectie fiscala contribuabili cu risc fiscal privind nedeclararea/subdeclararea veniturilor din salarii si/sau de natura salariala, avand ca obiectiv verificarea impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

ANAF estimeaza ca pentru anul 2015 vor fi efectuate verificari in cadrul acestui proiect la un numar de peste 1000 de contribuabili.

La selectarea contribuabililor se va avea in vedere un set complex de criterii de risc, dintre care sunt mentionate:
– inregistrarea de salarii subdeclarate fata de media pe ramura,
– numarul mediu de salariati conform bilant,
– cheltuiala medie cu salariile,
– ponderea cheltuielilor de personal in cifra de afaceri,
– ponderea cheltuielilor de personal in cheltuieli de exploatare,
– sume datorate actionarilor/asociatilor,
– numarul mediu de asigurati,
– ponderea numarului de angajati cu timp partial de munca in total numar angajati,
– numar de angajati cu salariu minim pe economie,
– codul CAEN.

Potrivit comunicatului, programul de inspectii fiscale a fost lansat incepand cu data de 1 iulie 2014 pentru 500 de contribuabilii selectati in pilot, vizand reducerea salariilor subdeclarate la contribuabilii mijlocii din regiunile Brasov si Ploiesti.

Astfel, organele fiscale teritoriale au finalizat, pana la data de 31.01.2015, un numar de 489 de inspectii fiscale pe contributii sociale si impozit pe venituri de natura salariala la contribuabilii selectati in cadrul proiectului pilot, in urma carora s-au stabilit obligatii fiscale suplimentare (impozit pe venit, contributii sociale si accesorii aferente) in suma totala de peste 143 milioane de lei, s-au aplicat amenzi de aproximativ 340.000 lei, au fost inaintate organelor de urmarire si cercetare penala sesizari penale pentru un prejudiciu in valoare de aproape 20 milioane de lei si s-au instituit masuri asiguratorii in suma totala de peste 45 milioane de lei.

(Visited 443 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 − one =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.