Legea nr.33/2015: amenzi de pana la 100.000 lei pentru utilizarea de catre comercianti a unor practici comerciale incorecte

Legea nr.33/2015 pentru modificarea Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor, precum si pentru completarea art. 32 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, a fost publicata in Monitorul Oficial nr.170 din 11 martie 2015.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

 

Legea nr.33/2015:

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I. – Legea nr.363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.899 din 28 decembrie 2007, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2, litera e) va avea urmatorul cuprins:
„e) deformarea substantiala a comportamentului economic al consumatorilor – folosirea unei practici comerciale cu scopul de a afecta in mod considerabil capacitatea consumatorilor de a lua o decizie in cunostinta de cauza, determinandu-i astfel sa ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o;”.

2. La articolul 4 alineatul (1), partea introductiva va avea urmatorul cuprins:
„Art. 4. – (1) O practica comerciala este incorecta daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:”.

3. La articolul 15, alineatele (1) si (2) vor avea urmatorul cuprins:
„Art.15. – (1) Utilizarea de catre comercianti a unor practici comerciale incorecte, astfel cum au fost definite la cap. II, este interzisa, constituie contraventie si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 5.000 lei la 100.000 lei, pentru practicile comerciale inselatoare, asa cum sunt definite in anexa nr. 1 paragraful «Practici comerciale inselatoare»;
b) cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, pentru practicile comerciale agresive, asa cum sunt definite in anexa nr. 1 paragraful «Practici comerciale agresive»
(2) Nerespectarea masurilor dispuse prin ordinul sau decizia prevazute la art. 12 alin. (1) se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei.”

4. La anexa nr.1 paragraful „Practici comerciale inselatoare”, punctele 6, 8 si 14 vor avea urmatorul cuprins:
„6. Lansarea unei invitatii de a cumpara produse la un anumit pret, pentru ca apoi, in scopul promovarii unui produs diferit, comerciantul sa recurga la una dintre urmatoarele fapte:
a) refuzul prezentarii articolului care a facut obiectul publicitatii;
b) refuzul luarii comenzii privind respectivul articol sau al livrarii in cadrul unui termen rezonabil;
c) prezentarea unui esantion cu defecte.
……………………………………………………………………………………..
8. Angajamentul comerciantului de a furniza un serviciu postvanzare catre consumatori, atunci cand comerciantul a comunicat cu acestia, inaintea incheierii tranzactiei, intr-o limba ce nu este limba oficiala a statului membru in care acesta este stabilit si, ulterior, a furnizat respectivul serviciu numai in alta limba, fara insa a informa in mod clar consumatorii cu privire la aceasta, inainte de angajarea in tranzactie.
……………………………………………………………………………………..
14. Crearea, operarea sau promovarea unui sistem promotional piramidal, in care consumatorul ofera o contraprestatie, inclusiv in produse, servicii sau bani, in schimbul posibilitatii de a primi compensatie, ce provine in special ca urmare a introducerii unui alt consumator in sistem decat ca urmare a vanzarii sau consumului produselor.”

5. La anexa nr. 1 paragraful „Practici comerciale agresive” punctul 8, litera b) va avea urmatorul cuprins:
„b) orice actiune intreprinsa in vederea solicitarii premiului sau a altui beneficiu echivalent este conditionata de plata unei sume de bani ori de suportarea unui cost de catre consumator.”

Art. II. – La articolul 32 alineatul (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 168 din 5 martie 2008, cu modificarile ulterioare, dupa litera c) se introduce o noua litera, litera d), cu urmatorul cuprins:
„d) au data-limita de consum si/sau data durabilitatii minimale depasite.”

Art. III. – Legea nr.363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 899 din 28 decembrie 2007, cu modificarile ulterioare, precum si cu modificarile aduse prin prezenta lege, se republica, dandu-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

Presedintele Camerei Deputatilor
Valeriu-Stefan Zgonea
Presedintele Senatului
Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu

Bucuresti, 9 martie 2015.
Nr. 33.

 

(Visited 388 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− two = 1

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.