Modificarea unilaterala de catre angajator a duratei muncii. Este legal?

Intrebare: In cazul in care angajatorul se confrunta cu probleme financiare, acesta poate reduce unilateral durata muncii unui salariat de la 8 ore zilnic, cat e prevazut in CIM, la 4 ore zilnic? Se poate face aceasta modificare prin decizie?

 

Raspuns: Potrivit prevederilor art.41 alin.(1) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.

Art.(3) lit.f) din acelasi articol prevede ca modificarea contractului individual de munca se refera si la timpul de munca.

Iar potrivit prevederilor art.17 din Codul muncii, anterior modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le modifice. Obligatia de informare a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii actului aditional.

Printre clauzele esentiale ale contractului individual de munca se numara si durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana.

Modificarea duratei normale a muncii in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un ermen de 20 de zile lucratoare de la data modificarii.

Ca si concluzie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca sub aspectul reducerii timpului de munca, fara a avea acordul salariatului, este interzisa in mod expes de dispoziiile art.41 alin.(1) din Codul muncii. Atata timp cat contractul individual de munca este incheiat in baza consimtamantului partilor, durata timpului de lucru find un element esential al contractului de munca, reducerea duratei muncii, care nu se incadreaza in situatiile de excepie prevazute la art.41 alin.(2) din cod, se poate face doar cu acordul salariatului.

(Visited 503 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 − = five

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.