Contractul individual de munca cu timp partial si sporul de weekend

Potrivit art.103 din Codul muncii, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

Iar conform prevederilor art.105 alin.(1) din Codul muncii, contractul individual de munca cu timp partial va cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Codul muncii, si urmatoarele elemente: durata muncii si repartizarea programului de lucru; conditiile in care se poate modifica programul de lucru; interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

In ceea ce priveste repausul saptamanal, art.137 alin.(1)-(3) din Codul muncii prevede ca acesta se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. In situatia in care repausul saptamanl este acordat in alte zile decat sambata si duminina, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Prin urmare, legiuitorul stabileste ca durata muncii in cazul unui contract individual de munca cu timp partial trebuie sa fie sub cea normala, adica sub 40 de ore/saptamana si 168 de ore pe luna, ca medie. Durata efectiva a muncii se stabileste de parti, angajator si salariat, cu conditia ca atat durata muncii cat si repartizarea programului de munca sa fie cuprinse in contractul individual de munca, pe langa alte elemente. In conditiile in care salariatul angajat in baza unui contract individual de munca cu timp partial urmeaza sa desfasoare activitate in zilele de repaus saptamanal, care se acorda de regula sambata si duminica, in perioada imediat urmatoare, acesta are dreptul la repaus saptamanal timp de doua zile consecutiv. In plus, intrucat a lucrat in zilele de repaus saptamanal, salariatul va beneficia si de un spor la salariu in conditiile prevazute de contractul colectiv de munca sau, dupa caz, de contractul individual de munca.

In aceasta situatie, daca sporul de weekend are caracter permanent, acesta se va inregistra si in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal).

In plus, trebuie sa tinem cont si de faptul ca salariatii incadrati in baza unui contract individual de munca cu timp partial nu pot efectua ore suplimentare, deci nu pot depasi norma de munca prevazuta in contractul individual de munca, decat in situatii expres prevazute de lege.

(Visited 984 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


five + = 10

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.