Salariata gravida poate fi concediata in perioada de proba?

Potrivit art.60 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat la cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

 

Referitor la perioada de proba, art.31 alin.(1) din Codul muncii prevede ca pentru verificarea aptitudinii salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Iar alin.(3) al aceluiasi articol prevede ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Din acest ultim alineat, observam ca incetarea contractului de munca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba reprezinta o renuntare unilaterala, la initiativa oricareia dintre parti, la contractul individual de munca, exceptie de la regula incetarii contractului individual de munca.

Prin urmare, daca pe durata sa la sfarsitul perioadei de proba angajatorul a constatat ca salariata nu corespunde exigentelor postului, acesta se poate dezice de contractul individual de munca chiar daca salariata se afla in una din situatiile in care concedierea nu poate fi dispusa, situatii reglementate de art.60 din Codul muncii.

Atentie, insa, dezicerea angajatorului de contractul individual de munca nu trebuie sa aiba loc din motive care au legatura directa cu starea salariatei.

(Visited 824 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


nine − = 7

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.