Modificari aduse Titlului III “Impozit pe venit” din Codul fiscal prin OUG nr. 6/2015

Prin OUG nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul oficial nr.250 din 14 aprilie 2015, au fost aduse unele modificari Titlulul III “Impozit pe venit” din Codul fiscal, astfel:

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

In ceea ce priveste veniturile din transferul proprietatilor imobiliare:
– in cazul transferului dreptului de proprietate prin hotarari judecatoresti sau prin alte proceduri decat cea notariala, impozitul datorat de contribuabilul din patrimoniul caruia a fost transferata proprietatea imobiliara se calculeaza si se incaseaza de catre organul fiscal competent, pe baza deciziei de impunere, in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei. Aceleasi obligatii fiscale sunt aplicabile si in cazul transferului prin executare silita (art.77^1, alin.(6));
– se elimina obligatia registratorilor de la birourile de carte funciara de a verifica achitarea impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, atunci cand se efectueaza inscrierea drepturilor dobandite (art.77^1, alin.(6));
– pentru inregistrarea la birourile de carte funciara a drepturilor dobandite in baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de mostenitor sau, dupa caz, a hotararilor judecatoresti si a altor documente in celelalte cazuri, anterior datei de 1 iunie 2015 si neinregistrate pana la data respectiva, registratorii nu au obligatia de a verifica achitarea impozitului pe veniturile din transferul proprietaților imobiliare din patrimoniul personal (art.94, alin.(23)).

In ceea ce priveste veniturile din cedarea folosintei bunurilor, se stabilesc unele reguli privind recalcularea platilor anticipate de impozit pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, in situatia rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parți, in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, similare regulilor aplicabile pentru recalcularea platilor anticipate in situația rezilierii contractelor incheiate intre parti in care chiria este exprimata in lei. Recalcularea se va face de catre organul fiscal competent la cerea contribuabilului, pe baza de documente justificative (art.82, alin.(7^1)). Se precizeaza cursul de schimb al pietei valutare utilizat pentru determinarea venitului anual, in situatia rezilirii contractelor respective, in cursul anului fiscal, ca fiind cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ziua precedenta celei in care se emite decizia de impunere. Impozitul astfel recalculat de organul fiscal competent, la cererea contribuabilului, reprezinta impozit final (art.82, alin.(7^1)).

Sursa: finantearges.ro

(Visited 470 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


three × = 15

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.