CIM poate inceta prin acordul partilor, la initiativa angajatorului?

Angajatorul poate cere salariatului incetarea CIM conform art.55 lit.b) din Codul muncii (acordul partilor)?

Potrivit Codul muncii, contractul individual de munca poate inceta ca urmare a acordului partilor, la data convenita de parti.

Prin urmare, contractul individual de munca poate inceta prin acordul partilor, la initiativa  angajatorului sau a salariatului, la o data convenita de acestea. Partea careia i s-a facut oferta de incetare a contractului individual de munca o poate accepta sau refuza.

Contractul de munca va inceta in baza art.55 lit.b) din Codul muncii la initiativa angajatorului doar daca exista consimtamantul salariatului.

Desi legea nu prevede necesitatea formei scrise a acordului de vointa, totusi, ca si la incheierea contractului, acordul partilor trebuie sa fie consemnat intr-un inscris. Incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor este netemeinica si nelegala in lipsa unei dovezi scrise, a intentiei salariatului sau a intentiei angajatorului de a inceta contractul de munca (prin cerere, propunere etc.) si a acordului destinatarului cu privire la incetarea contractului de munca prin acordul partilor.

In lucrarile “145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca” si “40 de modele si formulare necesare la incetarea contractului individual de munca” gasiti toate formularele necesare, in functie de situatie, la incetarea contractului individual de munca.

(Visited 722 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.