Care este durata minima de lucru legala cu care poate fi angajata cu CIM o persoana?

Intrebare: Buna ziua. As dori sa stiu care este durata minima de lucru legala cu care poate fi angajata cu CIM o persoana. Care ar fi taxele datorate si care ar fi suma neta incasata de salariat, daca baza de calcul pentru 8 ore/zi este salariul minim pe economie? Multumesc.

Raspuns: Potrivit art.103 din Codul muncii, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Codul muncii stabileste ca durata muncii salariatului incadrat cu fractiune de norma trebuie sa fie inferioara normei intregi de 40 ore/saptamana, numarul de ore normale de lucru fiind calculat saptamanal sau ca medie lunara, fara sa prevada o limita minima de timp in cazul contractului individual de munca cu timp partial. Cele doua parti, angajatorul si salariatul, au libertatea sa stabileasca fractiunea de norma pentru care vor incheia contractul de munca.

Prevederea din Codul muncii potrivit careia angajatorul putea incadra salariati cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin doua ore pe zi a fost modificata prin OUG nr.55/2006.

In ceea ce priveste salariul, daca la stabilirea acestuia va raportati strict la salariul de baza minim brut pe tara, in cazul in care programul de munca este mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat la nivel de unitate.

Incepand cu data de 1 iulie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 6,225 lei/ora  (art.1 alin.(2) din HG nr.1091/2014 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial nr.902 din 11 decembrie 2014).

Contributiile sociale si impozitul pe venitul din salarii se stabilesc in functie de salariul negociat (la calculul impozitului se va tine cont de declaratia salariatului privind functia de baza).

Ca exemplu de calcul vom merge pe ideea ca se incheie un contract individual de munca cu o norma de 10 ore/luna. In acest caz, salariul de baza  pentru o norma de munca de 10 ore pe luna nu poate fi stabilit sub nivelul de 63 lei (10 ore x 6.225 lei/ora = 62,25).

Ca si contributii avem: 63 lei-7 lei (63*10.5% CAS) – 3 (63*5.5% CASS)-0 (63*0.5% somaj)=53 lei.

In cazul in care salariul declara functia de baza la acest contract, se aplica deducerea personala, prin urmare salariul net va ramane 53 lei .

In cazul in care salariatul declara functia de baza la alt angajator, se va calcula si impozitul pe venitul din salarii, astfel 53 lei -8 lei (52*16%)= 45 lei (salariul net).

Vezi  145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

(Visited 1,054 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 6 = thirteen

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.