Conventie civila = munca la negru?

Multi angajatori incearca sa mascheze raportul de munca prin incheierea de conventii civile in loc de contracte individuale de munca, o modalitate mai flexibila, cu mai putine obligatii ale angajatorului fata de salariat si mai putin costisitoare din punct de vedere al tratamentului fiscal.

Insa, in cazul unui control, daca inspectorii de munca constata ca acel act civil mascheaza de fapt un raport de munca, acestea pot considera ca relatia dintre cele doua parti este de fapt munca la negru, intrucat nu a fost incheiat un contract individual de munca, respectiv inregistrat si transmis la inspectoratul teritorial de munca.

 

Desi noi am prezentat in mai multe randuri cand putem sau cand nu putem “apela” la conventia civila, va prezentam mai jos si un punct de vedere oficial si anume punctul de vedere  al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures, publicat intr-un material pe site-ul institutiei.

Astfel, conform Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures, singurele raporturi contractuale incheiate intre un angajator si o persona fizica, pentru care nu este necesar incheierea unui contract individual de munca, sunt cele incheiate cu persoanele care isi exercita activitatea ca profesie liberala (ex. contractul de reprezentare cu un avocat) sau cele reglementate prin legi speciale cum este cazul zilierilor.

Un contract individual de munca nu poate fi incadrat in categoria contractelor civile. Aceasta opinie este sustinuta de doctrina juridica de dreptul muncii si de doctrina de drept civil. Contractul de munca fiind de sine statator si face parte din categoria contractelor de drept privat, alaturi de cele civile.

Pe cale de consecinta, orice activitate prestata de o persona fizica, pentru si sub autoritatea unui angajator  se poate efectua numai prin incheierea in forma scrisa anterior inceperii activitatii, a unui contract individual de munca.

Dreptul muncii cuprinde un ansamblu de norme juridice care reglementeaza raporturile individuale sau colective dintre angajatori si salariati, iar relatia dintre angajator si salariat este guvernata de contractul individual de munca.

In normele Organizatiei Internationale a Muncii si in reglementarile dreptului muncii al Uniunii Europene, se utilizeaza conceptul de lucrator, in timp ce in legislatia din Romania se utilizeaza de regula termenul de salariat sau de angajat.

Atat legislatia europeana cat si in legislatia romana, in categoria lucratorilor/salariatilor, care efectueaza o anumita activitate remunerata si se afla intr-un raport de lucru sau raport de serviciu fata de angajatorul lor, cuprinde:
– salariatii, indiferent de tipul contractului individual de munca, de calitatea lor in cadrul angajatorului ( actionar, cooperator sau ucenic) au calitatea de lucratori;
– functionarii publicii, raportat la legislatia specifica;
– persoanele aflate sub un contract de formare/pregatire  profesionala suportat de catre angajator sau la un angajator, etc.

Nu au calitatea de lucratori:
– persoanele care desfasoara o anumite activitate ocazionala remunerata  si care este asimilata veniturilor salariale, dar fara incheierea unui raport de munca, de exemplu zilierii;
– personale fizice care isi desfasoara activitatea sub o forma autorizata;
– persoanele care exercita profesii liberale, etc.

Conform dispozitiilor art. 10 din Legea nr. 53/2003- Codul muncii , contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu, este contractul individual de munca.

Conform Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures, opiniile care afirma ca un raport de munca dintre o persoana fizica si o persoana juridica sau persoana fizica autorizata se poate desfasura si in baza unui contract civil/conventie civila sunt gresite. Iar eroarea se datoreaza legislatiei muncii in vigoare pana in luna martie 2003, cand prin  H.G. nr. 935/1999 privind stabilirea conditiilor in care pot presta munca persoanele care nu incheie contracte individuale de munca si modul de utilizare a sumelor reprezentand comisionul perceput de inspectoratele teritoriale de munca, respectiv de directiile generale de munca si protectie sociala, prin art. 1 stabilea ca:
(1) Persoanele fizice care nu incheie contracte individuale de munca pot presta munca, potrivit art. 2 si 3 din Legea nr. 130/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, prin incheierea unor conventii civile de prestari de servicii, in urmatoarele conditii:
a) activitatile ce urmeaza a fi prestate nu fac parte din domeniul activitatilor de baza ale angajatorilor, stabilite potrivit legii, pentru care se justifica incheierea unor contracte individuale de munca;
b) in cazul incheierii mai multor conventii civile de prestari de servicii in cadrul aceleiasi activitati, munca prestata cu regularitate, in baza acestor conventii, nu insumeaza un volum egal cu cel stabilit pentru persoanele incadrate in munca pe baza contractului individual de munca, in raport cu programul normal de lucru.
(2) Persoanele fizice care nu incheie contracte individuale de munca pot presta munca si prin realizarea unor servicii in baza unor legi speciale sau pot executa lucrari pentru care primesc drepturi de autor. In cazul acestor persoane dispozitiile alin. (1) nu sunt aplicabile.

Aceste prevederi au fost abrogate in luna martie 2003 prin H.G. nr. 247/2003 actualizata si ulterior abrogata prin art. 12 al H.G. nr. 161/2006, care la art. 13 stabileste ca: pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga art. 1 din Hotararea Guvernului nr. 935/1999 privind stabilirea conditiilor in care pot presta munca persoanele care nu incheie contracte individuale de munca.

 

 

(Visited 983 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


five + = 14

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.