Negocierea contractului colectiv de munca. Ghid practic 2015

Potrivit art.229 din Codul muncii, contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.

 

Iar la art.1 lit.h) pct.i din Legea dialogului social nr.62/2011, contractul colectiv de munca este definit ca fiind conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala si reprezentantii angajatilor, prin care se stabilesc clauze privind drepturile si obligatiile ce decurg din relatiile de munca. Prin incheierea contractelor colective de munca se urmareste promovarea si apararea intereselor partilor semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca, in vederea asigurarii pacii sociale.

Nici Codul muncii si nici Legea dialogului social nu prevad obligativitatea incheierii contractului colectiv de munca, ci doar obligativitatea negocierii la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.

Iar negocierea colectiva, conform art.1 lit.b) pct.iii din Legea dialogului social, este negocierea dintre angajator sau organizatia patronala si sindicat ori organizatia sindicala sau reprezentantii angajatilor, dupa caz, care urmareste reglementarea relatiilor de munca ori de serviciu dintre cele doua parti, precum si orice alte acorduri in probleme de interes comun.

Asadar, obligativitatea negocierii nu presupune si obligativitatea incheierii contractului colectiv de munca. Acesta se va incheia doar daca, in urma negocierilor, partile ajung la un acord.

Pentru mai multe detalii vezi lucrarea “Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, actualizata 2015, care prezinta pasii pe care trebuie sa-i urmati, baza legala, modele de formulare necesare, sfaturi si explicatii utile legate de negocierea colectiva, incheierea si inregistrarea contractului colectiv de munca la nivel de unitate.

Pentru detalii sau comanda vezi aici. Ne poti contacta si la adresa de e-mail office@contabun.ro sau la nr.tel.0741764407.

(Visited 436 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


nine + = 15

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.