Suspendarea contractului de munca ca efect al formularii unei plangeri penale de catre angajator impotriva salariatului este neconstitutionala

Reamintim ca, incepand cu data de 2 august 2015, suspendarea contractului individual de munca ca efect al formularii unei plangeri penale de catre angajator impotriva salariatului este neconstitutionala.

 

Chiar daca  prevederile neconstitutionale ale Codul munciinu sunt modificate pentru a fi in acord cu prevederile Curtii Constitutionale, suspendarea contractului individual de munca ca efect al formularii unei plangeri penale de catre angajator impotriva salariatului a incetat sa mai produca efecte juridice.

Pentru modele si formulare editabile cu indicatii si sfaturi pentru a fi completate corect vezi lucrarea
145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

A se vedea in acest sens Decizia Curtii Constitutionale nr. 279 din 23 aprilie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial nr.431 din 17 iunie 2015, care suspenda pentru 45 zile dispozitiile art. 52 alin. (1) lit. b) teza intai, dupa care opereaza prevederile art. 147 din Constitutie conform carora:

Deciziile Curtii Constitutionale

(1) Dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.

(2) In cazurile de neconstitutionalitate care privesc legile, inainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii Constitutionale.

(3) In cazul in care constitutionalitatea tratatului sau acordului international a fost constatata potrivit articolului 146 litera b), acesta nu poate face obiectul unei exceptii de neconstitutionalitate. Tratatul sau acordul international constatat ca fiind neconstitutional nu poate fi ratificat.

(4) Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.

Vezi aiciCodul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

(Visited 153 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


five + 5 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.