In cat timp de la angajarea celui de-al 21-lea salariat angajatorul are obligatia de a intocmi contractul colectiv de munca?

Nici Codul munciisi nici Legea dialogului social nu prevad obligativitatea incheierii contractului colectiv de munca, ci doar obligativitatea negocierii la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.


negocierea-ccm

Mai multe informatii despre negocierea colectiva gasiti in lucrareaNegocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic

 

 

 

Initiativa negocierii apartine angajatorului, conform art.129 alin.(2) din Legea nr.62/2011.

Angajatorul are obligatia de a incepe negocierea colectiva intr-un termen anume doar daca exista un contract colectiv de munca la nivel de unitate. In acesta situatie, angajatorul va initia negocierea cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractului colectiv de munca  sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractul colectiv de munca.

In cazul in care intr-o unitate nu exista un contract colectiv de munca, asa cum reiese  din speta prezentata, Legea nr. 62/2011 prevede la art.141 alin.(3) ca partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment, fara a institui un termen anume.

In scopul asigurarii participarii la negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate, angajatorul va transmite partilor indreptatite sa negocieze anuntul privind intentia de incepere a negocierilor colective.

In cazul in care la nivelul societatii nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative iar salariatii societatii nu si-au ales reprezentantii, potrivit legii, acesta poate sa le comunice intentia de negociere si modul in care pot fi reprezentati la negociere.

Prin urmare, daca la nivelul angajatorului nu exista un contract colectiv de munca, nu este prevazut nici un termen de initiere a negocierii colective de la angajarea celui de-al 21-lea salariat. In caz de control, angajatorul nu poate fi sanctionat contraventional, intrucat nu este stabilita o contraventie pentru aceasta situatie, ci i se poate impune ca masura initierea negocierii.

Totusi, apreciem ca in cazul in care initiativa negocierii vine din partea salariatilor, angajatorul are obligatia de a da curs initiativei, in caz contrar poate fi sanctionat cu amenda cuprinsa intre 5000 si 10000 lei, conform art.217 alin.(1) lit.b) din Legea 62/2011.

(Visited 660 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.