Decizia CCR nr.814/2015: dispozitiile art.60 alin.(1) lit.g) din Codul muncii sunt neconstitutionale

Codul muncii a suferit o noua modificare in luna decembrie 2015 odata cu publicarea in Monitorul Oficial nr.950 din 22 decembrie 2015 a Deciziei Curtii Constitutionale nr.814/2015 referitoare la execptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 60 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Oferim servicii de consiliere in legislatia muncii, administrare personal si salarizare, la preturi accesibile. Mai multe detalii gasiti aici.

 

Codul muncii actualizat decembrie 2015 poate fi consultat aici.

Prin Decizia nr.814/2015, pronuntata in sedinta din 24 noiembrie 2015, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Societatea Goodmills — S.A. din localitatea Pantelimon, judetul Ilfov (fosta Titan — S.A.) in Dosarul nr.39.828/3/2014 al Tribunalului Bucuresti — Sectia a VIII-a conflicte de munca si asigurari sociale si constata ca dispozitiile art.60 alin.(1) lit.g) din Legea nr.53/2003 — Codul muncii sunt neconstitutionale.

Dispozitiile art.60 alin.(1) lit.g) din Codul muncii, declarate neconstitutionale, prevad interdictia concedierii salariatilor pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat.

Chiar daca  prevederile neconstitutionale ale Codului muncii nu sunt modificate pentru a fi in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, art. 147 alin.(1) din Constitutia Romaniei prevede ca dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.

Prin urmare, prevederile art.60 alin.(1) lit.g) din Codul muncii  sunt suspendate de drept de la data publicarii Deciziei nr.814/2015 in Monitorul Oficial si pana la data de 4 februarie 2016, cand vor inceta sa mai produca efecte juridice, chiar daca Codul muncii nu va fi modificat pana atunci.

Decizia nr.814/2015 poate fi consultata aici.

Codul muncii actualizat decembrie 2015 poate fi consultat aici.

 

(Visited 332 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


2 + six =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Close
Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro

Este GRATUIT si nu dureaza mai mult de 10 secunde! Este SIGUR: datele personale nu vor fi facute publice sau comercializate catre terte parti. 3.947 persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor.


by Sharp Coders

Libraria contabun.ro va propune o serie de lucrari pentru activitatea de legislatie a muncii

Gasiti proceduri, raspunsuri la probleme, sfaturi, modele si formulare editabile

In perioada 13.05.2016 – 31.05.2016 toate lucrarile din Libraria Contabun.ro, actualizate conform prevederilor legale aplicabile in 2016, pot fi achizitionate cu o reducere de 25% din pretul afisat in librarie

Lucrarile din Libraria contabun.ro:

×