Examenul medical la angajarea in munca. Cine plateste serviciile medicale?

Examenul medical la angajarea in munca este suportat financiar de angajator sau de viitorul salariat?

Inainte sa dam un raspuns, desi noi am mai tratat acest subiect pe blog, vom prezenta mai jos ce prevede legea legat de acest subiect.

*(EDITABIL)145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi
*(EDITABIL)Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

Potrivit prevederilor art.27 din Codul muncii, republicat, o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Nerespectarea acestor prevederi atrage nulitatea contractului individual de munca.

Incalcarea obligatiei prevazute la art.27 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei, conform art.260 alin.(1) lit.m) din Codul muncii, republicat.

In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, si Legea securitatii si santatii in munca nr.319/2006 prevede la art.13 lit.j) ca angajatorii au obligatia sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.

In ceea ce priveste suportarea cheltuielilor privind examenul medical la angajarea in munca, HG nr.355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, la art.7, prevede ca angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Iar art.8 alin.(1) din aceeasi hotarare specifica ca serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, promovarea sanatatii la locul de munca.

Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza atat pentru lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata, cat si pentru lucratorii care isi schimba meseria sau profesia, locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati (art.15 din HG nr.355/2007).

Obligatia angajatorilor sa asigure accesul salariatilor la serviciul medical de medicina a muncii este prevazuta si la art.186 din Codul muncii.

Si Legea securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006 prevede la art.7 alin.(6) ca masurile privind securitatea, sanatatea si igiena in munca nu trebuie sa comporte in nicio situatie obligatii financiare pentru lucratori.

Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare si fisa de identificare a factorilor de risc professional (art.16 alin.(1) din HG nr.355/2007).

Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv (art.16 alin.(6) din HG nr.355/2007).

Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator (art.17 din HG nr.355/2007).

Prin urmare, examenul medical la angajare in baza caruia se elibereaza fisa de aptitudine, care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca si care atesta faptul ca cel in cauza este apt, apt conditionat, inapt permanet sau temporar pentru profesia/functia si locul de munca pentru care s-a solicitat examenul medical, este suportat de angajator.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 4,894 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


1 + four =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.