In Revisal la data la care produce efecte se trece data semnarii contractului de munca sau data inceperii activitatii?

Inregistrarea unui contract individual de munca in aplicatia Revisal sau modificarile aduse contractului se finalizaeaza prin introducerea datei de la care inregistrarea produce efecte.

Campul “data la care produce efecte” a starnit controverse in legatura cu data care trebuie completata si anume: data semnarii contractului sau actului aditional sau data de la care salariatul incepe activitatea, respectiv intra in vigoare modificarea adusa prin actul aditional.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Oferim servicii de consiliere in legislatia muncii, administrare personal si salarizare, la preturi accesibile. Mai multe detalii gasiti aici.

Nici la nivelul inspectoratelor teritoriale de munca nu exista o parere unanima, pe site-urile unor inspectorate gasim ca la “data la care produce efecte” se trece data semnarii contractului, pe cand alte inspectorate precizeaza ca se trece data de cand salariatul incepe activitatea.

Inainte sa ne prezentam parerea legat de acest subiect, vom face cateva trimiteri si anume la:
1. Manualul de utilizare a aplicatiei Revisal, care poate fi accesat din aplicatie, unde la “data la care produce efecte” se face trimitere la data de la care intra in vigoare adaugarea (adica contractul) sau actualizarea informatiilor contractului (adica modificarile prin acte aditionale).

2. Precizarile referitoare la modificarile aduse Hotararii de Guvern nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor prin HG nr.1105/2011 (nu a mai fost adusa o alta modificare de atunci nici HG nr.500/2011 si nici aplicatiei Revisal), care pot fi consultate la adresa www.inspectiamuncii.ro, unde gasim urmatoarea precizare: “Data la care se produc efecte reprezinta data de la care intra in vigoare contractul individual de munca sau modificarile intervenite prin acte aditionale (in cazul adaugarii unui contract nou, aceasta data este egala cu data inceperii activitatii salariatului, in cazul actelor aditionale aceasta data este egala cu data de cand intra in vigoare modificarile intervenite prin actele aditionale respective).

Este adevarat ca la adresa mentionata, gasim si un document cu raspunsuri la intrebari frecvente privind Revisal unde se precizeaza: campul „data la care produce efecte ” se completeaza cu data de la care se consemneaza ca fiind valide datele introduse.

Iar daca ne ducem la DEX, “valid”, cand este vorba de acte, insemana capabil a produce efecte juridice, intrunind toate calitatile cerute de lege, valabil.

3. Codul muncii care la art.17 alin.(1) lit.g) si alin.(4) prevede ca persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la data de la care contractul urmeaza sa-si produca efectele, element ce se va regasi si in contractul individual de munca.

Plecand de la cele mentionate, ne vom referi in primul rand la prevederea din Codul muncii si anume ca data de la care contractul individual de munca urmeaza sa-si produca efectele trebuie sa fie trecuta in cuprinsul contractului individual de munca. Iar in modelul cadru al contractului individual de munca, referitor la acest element, avem data de la care salariatul urmeaza sa inceapa activitatea.

Prin urmare, avand in vedere prevederile Codului muncii care, dupa noi, raspund la intrebarea din titlul acestui material, a continutului modelului cadru al contractului individual de munca, dar tinand cont si de precizarile referitoare la completarea contractelor de munca in aplicatia Revisal, apreciem ca la campul “data la care produce efecte” din aplicatia Revisal se va trece data de cand salariatul incepe activitatea.

(Visited 564 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 1 = nine

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Close
Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro

Este GRATUIT si nu dureaza mai mult de 10 secunde! Este SIGUR: datele personale nu vor fi facute publice sau comercializate catre terte parti. 3.947 persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor.


by Sharp Coders

Libraria contabun.ro va propune o serie de lucrari pentru activitatea de legislatie a muncii

Gasiti proceduri, raspunsuri la probleme, sfaturi, modele si formulare editabile

In perioada 13.05.2016 – 31.05.2016 toate lucrarile din Libraria Contabun.ro, actualizate conform prevederilor legale aplicabile in 2016, pot fi achizitionate cu o reducere de 25% din pretul afisat in librarie

Lucrarile din Libraria contabun.ro:

×