Pe durata concediului pentru cresterea copilului poti avea coasigurati?

Potrivit art.224 alin.(1) lit.b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei, sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Iar art.5 din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, aprobate prin Ordinul CNAS nr.581/2014 prevede ca, coasiguratii, respectiv sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflate in intretinerea unei persoane asigurate cu sau fara plata contributiei, denumite in continuare coasigurati, isi pastreaza calitatea de asigurat si drepturile care decurg din aceasta numai in perioada in care persoana in a carei intretinere se afla are calitatea de asigurat.

Vezi  “145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca”

Pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in baza art.51 alin.(1) lit.a) din Codul muncii. Pe durata suspendarii contractului de munca, angajatorul nu poate declara coasigurati pentru persoanele aflate in concediul de cresterea copilului.

Insa, conform art.224 alin.(2) lit.b) din Legea 95/2006, persoanele care se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, sunt asigurate pe durata concediului, cu plata contributiei din alte surse, in conditiile legii.

Prin urmare, asa cum reiese din informatiile mentionate mai sus, pe durata concediului pentru ingrijirea copilului, persoana in cauza este asigurata in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, cu plata din alte surse si apreciem ca poate avea coasigurati.

In aceasta perioada, contributiile sociale obligatorii la sistemul de asigurari sociale de sanatate sunt calculate, retinute, platite si, dupa caz, suportate, potrivit prevederilor legale, in numele asiguratului, de catre Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, care administreaza si gestioneaza prestatiile sociale acordate de la bugetul de stat, prin agentiile judetene pentru prestatii sociale, pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatie pentru copilul cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, conform art.153 alin.(1) lit.h) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Prin urmare, persoana care se afla in concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului si doreste sa aiba coasigurati trebuie sa se adreseze acestei institutii.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 969 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 7041 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.