Radierea sanctiunii disciplinare. Cum se procedeaza?

Potrivit dispozitiilor art. 248 alin. (3) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

Radierea sanctiunii disciplinare intervine de drept, angajatorul avand doar obligatia de a indeplini conditia de forma prin emiterea unei decizii in forma scrisa prin care se constata radierea de drept a sanctiunii disciplinare aplicate salariatului.

Daca angajatorul refuza in mod nejustificat sa constate prin decizie radierea de drept a sanctiunii disciplinare, salariatul poate declansa un conflict de munca, iar instanta de judecata competenta, dupa verificarea conditiilor reabilitarii disciplinare, poate obliga angajatorul sa emita decizia care sa certifice radierea de drept a sanctiunii disciplinare.

Important de mentionat este si faptul ca radierea produce efecte numai pentru viitor, nu repune salariatul in situatia anterioara.

Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul a savarsit o abatere disciplinara, potrivit art.248 alin.(1) din Codul muncii, republicat, sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionar, va fi aplicat acesta.

Radierea poate interveni pentru toate sanctiunile disciplinare, cu exceptia sanctiunii constand in desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Extras din lucrarea “Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare“.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 447 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 7041 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.