Concedierea colectiva – definitie si conditii

Concedierea colectiva este denumita astfel intrucat masura incetarii contractelor individuale de munca priveste nu doar un singur salariat sau mai multi luati individual, ci o colectivitate de salariati1, raportat la numarul total al salariatilor, si este determinata de reorganizarea angajatorului 2.

Potrivit art.68 dinCodul muncii, prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.

La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.

Sunt vizati numai salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor (art.65 din Codul muncii), nu si salariatii concediati pentru motive legate de persoana lor (art.61 din Codul muncii). De asemenea, nu se iau in calcul nici salariatii ai caror contracte individuale de munca au incetat din alte motive: de drept (art.56 din Codul muncii), cu acordul partilor (art.55 lit.b) din Codul muncii) sau prin demisie (art.81 din Codul muncii)3.

Daca masura concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului ar privi un numar mai mic decat cel prevazut de lege, concedierea nu va avea un caracter colectiv, ci unul individual4.

De retinut ca la stabilirea numarului de salariati afectati de masura concedierii se va avea in vedere si perioada in care este dispusa masura, si anume o perioada de 30 de zile. Salariatii concediati in afara acestei perioade nu vor intra in calculul numarului de salariati mentionati in textul de lege.

Extras din lucrareaConcedierea colectiva – ghid practic“.

……………

1 Al.Ticlea,Tratat de dreptul muncii. Editia a V-a, revizuia, Ed.Universul Juridic, Bucuresti, 2011, pag.712.
2 Al.Ticlea, Concedierea. Teorie si jurisprudenta, Ed.Universul Juridic, Bucuresti, 2013, pag.145.
3 Al.Ticlea, Concedierea …, pag.145-146.
4 Al.Ticlea, Codul muncii comentat. Editia a V-a, revizuita si adaugita, Ed.Universul Juridic, Bucuresti, 2014, pag.113.

(Visited 235 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


two + 4 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.