Cercetarea disciplinara prealabila: care este termenul in care salariatul trebuie sa se prezinte la convocare?

Cercetarea disciplinara prealabila consta in descoperirea abaterii, convocarea salariatului, cercetarea faptelor, ascultarea salariatului, stabilirea vinovatiei si aplicarea sanctiunii.

Cercetarea disciplinara prealabila debuteaza cu convocarea in scris a salariatului. Prin urmare, persoana desemnata sau comisia numita de angajator sa realizeze cercetarea il va convoca in scris pe salariatul cercetat, iar convocarea va preciza cel putin obiectul audierii, adica faptele ce i se imputa, data, ora si locul intrevederii.

Respectarea conditiilor de continut pentru convocare sunt esentiale deoarece, numai cunoscand ce i se imputa, salariatul se poate apara.

Convocarea salariatului poate fi facuta prin orice mijloc de comunicare care asigura transmiterea si confirmarea primirii acesteia. Astfel, comunicarea poate fi facuta prin inmanarea ei salariatului, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, prin curier, prin executor judecatoresc etc.

Chiar daca Codul muncii nu prevede un termen in care sa fie realizata convocarea salariatului la cecrcetarea disciplinara prealabila, avand in vedere scopul acesteia, respectiv pregatirea si formularea apararii salariatului, acesta trebuie sa fie un termen rezonabil.

Potrivit art. 251 alin. (4) din Codul muncii, in cursul cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

In vederea stabilirii termenului in care sa fie realizata convocarea salariatului la cecrcetarea disciplinara prealabila, se va tine cont de:  timpul necesar pentru expedierea convocarii si de mijlocul prin care este expediata convocarea; timpul necesar pentru deplasarea salariatului de la domiciliu la locul intrevederii; timpul necesar pentru formularea motivatiei si pentru procurarea probelor pe care le considera necesare in apararea sa; timpul necesar sa contacteze un avocat sau un reprezentant al sindicatului al carui membru si care sa-l asiste la intrevedere.

Tinand cont de circumstantele enumerate, angajatorul va stabili un termen rezonabil in care salariatul sa se prezinte la convocare, termen ce ar trebui prevazut si in regulamentul intern, cu conditia ca salariatul sa aiba timp sa-si pregateasca apararea.

Astfel, convocarea se va face cu cateva zile inainte de data inrevederii. Ziua intrevederii nu poate sa coincida cu ziua comunicarii adresei de convocare si nu e recomandat sa aiba loc nici in ziua urmatoare comunicarii.

Reamintim ca regulile referitoare la procedura disciplinara, regulile concrete privind disciplina muncii, abaterile disciplinare, sanctiunile disciplinare se stabilesc de catre angajator in regulamentul intern, in baza prevederilor legislative si in functie de tipul de activitate desfasurat. Un regulament intern intocmit corect, complet si in functie de tipul de activitate desfasurat este documentul care va proteja angajatorul in cazul in care va fi actionat in instanta, cu conditia sa existe dovada ca acesta a fost adus la cunostinta salariatilor.

 Vezi lucrarea „Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare“.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 1,876 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 7041 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.