Care este diferenta dintre REVISAL si REGES?

Registrul general de evidenta a salariatilor, cunoscut si sub denumirea de REVISAL[1], a fost stabilit cu scopul de a inlocui carnetele de munca reglementate de Decretul nr.92/1976[2], abrogat la 1 ianuarie 2011[3].

Registrul general de evident a salariatilor este o aplicatie informatica, pusa la dispozitia angajatorilor de catre Inspectia Muncii, folosita pentru infiintarea si completarea registrului general de evident a salariatilor, in conformitate cu prevederile HG nr.500/2011 [4].

Aceasta aplicatie, cu rolul de a asigura evidenta elementelor esentiale ale raportului juridic de munca stabilit intre angajator si salariat, prin incheierea unui contract individual de munca, permite inregistrarea de informatii privind raporturile de munca intr-o baza de date proprie angajatorilor si transmiterea acestora catre baza de date constituita la nivel national de Inspectia Muncii[5].

Aplicatia REVISAL poate fi descarcata gratuit de pe pagina de internet a Inspectiei Muncii, accesand site-ul www.inspectiamuncii.ro, de catre orice angajator si poate gestiona simultan, in mod independent, mai multe registre electronice ale mai multor angajatori.

Registrul general de evidenta a salariatilor poate fi completat de catre angajatori si cu ajutorul aplicatiilor informatice proprii de gestiune a salariatilor. Aceste aplicatii trebuie sa cuprinda si sa furnizeze elemente obligatorii similar aplicatiei informatice puse la dispozitie de Inspectia Muncii.

Specificatiile tehnice ale fisierelor pot fi obtinute de pe pagina de internet a Inspectiei Muncii www.inspectiamuncii.ro sau de la sediul inspectoratelor teritoriale de munca.

Sub aspectul constituirii, stocarii si utilizarii bazelor de date, registrul general de evident a salariatilor este supus exigentilor Legii nr.677/2001 pentru asigurarea protectiei datelor cu caracter personal[6].

Referitor la celalalt termen mentionat in titlul acestui capitol, REGES, acesta reprezinta denumirea portalului online in vederea depunerii registrului electronic, care poate fi accesat la adresa https://reges.inspectiamuncii.ro/.

In portalul online REGES pot fi incarcate doar fisiere in format .rvs generate de  aplicatia REVISAL (versiunea actuala 5.0.8). In cazul in care angajatorii utilizeaza o alta aplicatie decat REVISAL pentru generarea registrului, este necesara validarea fisierului.xml cu ajutorul aplicatiei REVISAL, urmand sa fie incarcat pe portalul REGES fisierul obtinut in urma validarii.

Extras din lucrarea “REVISAL – Ghid practic de completare si transmitere“.


[1] REVISAL este denumirea programului informatic prin care a fost implementat registrul general de evidenta a salariatilor.

[2] Publicat in Buletinul Oficial nr. 37 din 26 aprilie 1976, cu modificarile si completarile ulterioare.

[3] A se vedea art.281 alin.(3) din Codul muncii republicat, cu modificarile si completarile ulterioare. Termenul initial de abrogare  a Decretului a fost 1 ianuarie 2004, prorogat apoi pana la 1 ianuarie 2007, ulterior pana la 1 ianuarie 2009 si apoi pana la 1 ianuarie 2011.

[4] Privind registrul general de evidenta a salariatilor, publicata in Monitorul Oficial nr.372 din 27 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

[5] A se vedea Razvan Gabriel Cristescu, Cristina Cristescu, Codul muncii modificat si republicat 2011. Analize si solutii, Editura Hamangiu, 2011, pag.97.

[6] Publicata in Monitorul Oficial nr.790 din 12 decembrie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare.

(Visited 1,617 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× seven = 63

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 5.372 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor.