Angajatul care are contractul de munca suspendat pe durata concediului pentru cresterea copilului se trece in Declaratia 112?

Intrebare: Daca societatea are un singur salariat iar acesta are contractul de munca suspendat pe durata concediului pentru cresterea copilului, mai depune declaratia 112?

*(EDITABIL)145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi
*(EDITABIL)Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

Raspuns: Potrivit art.51 alin.(1) lit.a) din Codul muncii,  contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

Iar conform art.49 alin.(2) din Cod, suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute mai sus, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne (alin.(3).

Referitor la Declaratia 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, conform instructiunilor de completare a formularului 112, aprobate prin OMFP 1045/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care in perioada de raportare nu au rezultat sume datorate/de plata pentru impozitul pe venit si/sau contributiile cuprinse in vectorul fiscal, la rubrica “Suma datorata/de plata” se inscrie cifra 0 (zero).

Intrucat pe durata concediului pentru cresterea copilului contractul de munca este suspendat si nu incetat, apreciem ca angajatorul va completa si va depune Declaratia 112.

In vederea completarii Declaratiei 112, Anexa nr.1.2 – Asigurat, la optiunea Asigurat/neasigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate si Asigurat in sistemul de asigurari pentru somaj se va alege optiunea 2 – neasigurat.

La sectiunea A se va alege la randul 1.Tip asigurat dpdv contract de munca – Salariat; la randul 5. Ore lucrate efectiv in luna – 0; la randul 6. Ore suspendate in luna – se va completa cu numarul de ore suspendate din luna; la randul 7. Total zile lucrate – 0; la randul 8. Baza Contributie Individuala ASIGURARI SOCIALE neplafonata – 0; la randul 11. Baza Contributie Individuala SANATATE – 0.

La sectiunea E – Date privind impozitul pe veniturile din salarii, E.3 – Date detaliate privind impozitul pe venit, se va alege 1. Tip asigurat – Salariat; 8.Venit brut – 0.

 

(Visited 4,124 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× one = 9

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.