Se poate modifica salariul unui angajat aflat in concediu medical?

Potrivit art.50 lit.a)-c) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
c) carantina.

Vezi si 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

Cele trei cazuri de suspendare se fac in baza certificatelor de concediu medical eliberate de medicul curant, conform reglementarilor OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne (art.49 alin.(2) si (3) din Codul muncii).

Iar conform art.49 alin.(3) din Cod, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Mentionam si faptul ca suspendarea contractului de munca in baza certificatelor medicale nu se opereaza in Revisal, conform art.3 alin.(2) lit.h) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor.

Prin urmare, pe durata concediului medical contractul de munca se suspenda de drept, in baza certificatului medical, si nu pot fi aduse modificari elementelor contractului. Modificarea salariului se va face cu data reluarii activitatii, dupa concediul medical.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 1,698 times, 1 visits today)

One Response to Se poate modifica salariul unui angajat aflat in concediu medical?

 1. Resedia Cristina says:

  Bună seara!
  Va rog sa mă ajutați cu un raspuns:
  Din 2011 am avut vechime neîntreruptă pana în 15 iulie 2016.
  Din 15 iulie 2016 am fost libera de contract pana la începutul lunii septembrie 2016 când am început un nou contract de munca pe perioada determinată pana în martie 2016.
  Sunt insarcinata în o lună și urmează sa intru în risc maternal în ianuarie 2017.
  Va rog sa-mi spuneți cum mi se calculează indemnizația de risc maternal și ulterior indemnizația de maternitate(urmează sa nasc în iunie 2017).
  Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


7 − = two

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.