Cum se acorda zilele libere salariatilor de alta religie?

Intrebare: Salariatii care aparatin altor culte religioase beneficiaza de zile de sarbatoare legala in plus fata de salariatii ortodocsi?

 

Raspuns: PotrivitCodul munciidin Codul muncii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
– 1 si 2 ianuarie;
– prima si a doua zi de Pasti;
– 1 mai;
– prima si a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
– 1 decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun;
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Dupa cum se observa din articolul mentionat, legiuitorul reglementeaza acordarea a doua zile libere pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru salariatii apartinand acestora. Pentru cultele crestine cele 3 sarbatori religioase anuale sunt Pastele, Rusaliile si Craciunul.

Intrucat textul de lege lasa loc de interpretari, problema se pune daca salariatii care apartin altor culte religioase beneficiaza si de zile libere pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase specifice cultelor religiase de care apartin dar si de zile libere pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale acordate salariatilor ortodocsi.

Potrivit art.139 alin.(2) din Codul muncii, acordarea zilelor libere se face de catre angajator. Pentru ca nu exista o practica unitara in aceasta privinta, angajatorul va stabili prin contractul colectiv sau prin regulamentul intern procedura privind acordarea zilelor libere. Apreciem ca daca angajatorul nu desfasoara activitate de sarbatorile religioase crestine, si salariatii ortodocsi dar si salariatii care apartin altor culte religioase vor avea liber, chiar daca cei din urma au solicitat sa beneficieze de zile libere la care au dreptul. Daca insa activitatea angajatorului este una continua, salariatii apartinad altor culte religioase care au solicitat sa beneficieze de zile libere la care au dreptul se vor prezenta la locul de munca, daca angajatorul nu reglementeaza intern altfel.

 

(Visited 804 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


five × 5 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.