Contract de munca pe durata determinata de o luna. Care este data de sfarsit a contractului?

Vom analiza in materialul ce urmeaza modul in care se completeaza durata contractului individual de munca incheiat pe durata determinata de o luna, incheiat in decursul lunii, avand ca variante: 26.04.2016 – 26.05.2016 sau 26.04.2016-25.05.2016.

Vezi Suspendarea contractului individual de munca – 33 de modele si formulare necesare

Potrivit art.82 alin.(1)-(3) din Codul muncii, prin derogare de la regula prevazuta la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata.

Contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.

Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.

Referitor la durata pentru care se incheie, apreciem ca la un contract de munca incheiat pe durata determinata de o luna cu data inceperii activitatii 26.04.2016, termenul se implineste in data de 26.05.2016 (ultima zi de munca).

Raspunsul nostru il bazam pe prevederile art.2552 din Legea nr.287/2009 privind Codul civil care prevede:
“(1) Cand termenul este stabilit pe saptamani, luni sau ani, el se implineste in ziua corespunzatoare din ultima saptamana ori luna sau din ultimul an.
(2) Daca ultima luna nu are o zi corespunzatoare celei  in care termenul a inceput sa curga, termenul se implineste in ultima zi a acestei luni.
(3) Mijlocul lunii se socoteste a cincisprezecea zi.
(4) Daca termenul este stabilit pe o luna si jumatate sau pe mai multe luni si jumatate, cele 15 zile se vor socoti la sfarsitul termenului”.

Si pe prevederile art.181 alin.(1) pct.3 din Legea nr.134/2010 privind Codul de procedura civila care prevede: „cand termenul se socoteste pe saptamani, luni sau ani, el se implineste in ziua corespunzatoare din ultima saptamana ori luna sau din ultimul an. Daca ultima luna nu are zi corespunzatoare celei in care termenul a inceput sa curga, termenul se implineste in ultima zi a acestei luni”.

(Visited 698 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− four = 0

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.