Majorarea salariului minim in cazul contractelor de munca suspendate

Incepand cu data de 1 mai 2016, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata s-a majorat la 1250 lei lunar (de la 1050 lei), pentru un program complet de lucru de 169,333 de ore in medie pe luna in anul 2016, reprezentand 7,382 lei/ora, porivit HG nr.1017/2015 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial nr.987 din 31 decembrie 2015.

Vezi Suspendarea contractului individual de munca – 33 de modele si formulare necesare

 

Prin urmare, angajatorii care au salariati platiti cu salariul minim pe economie au obligatia legala de a majora salariul salariatilor in cauza si de a raporta majorarea salariului in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal).

Insa, potrivit art.49 alin.(6) din Codul muncii, in cazul in care contractual individual de munca al salariatului este suspendat, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Prin urmare, majorarea salariului in cazul unui contract de munca suspendat se va putea realiza dupa incetarea suspendarii contractului individual de munca.

Reamintim ca potrivit art.49 din Codul muncii, suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.

Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute mai sus, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
In cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de niciun drept care rezulta din calitatea sa de salariat.

De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

(Visited 2,263 times, 1 visits today)

2 Responses to Majorarea salariului minim in cazul contractelor de munca suspendate

 1. Adriana says:

  Buna dimineața,

  Din comentariul dvs. am înțeles următoarele: – la modificarea prin lege a salariului minim se face decizie colectiv pt toți salariații activi,se trec doar CIM active.- pt un CIM suspendat se face act adițional de modificare salariu minim când încetează suspendarea si își produce efectele de la data încetării suspendării. Va rog sa ma corectați. Mulțumesc.

 2. Zaris says:

  Un salariat are contractul individual de munca suspendat datorita faptului ca se afla in concediu pentru cresterea copilului ( 2017 – 2019).
  Actul aditional pentru trecerea CAS si CASS de la angajator la salariat se intocmeste la incetarea suspendarii sau pana la 31.03.2018 ?
  Multumesc anticipat !

Leave a Reply

Your email address will not be published.


4 × one =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.