Prestarea activitatii pe durata suspendarii contractului de munca echivaleaza cu munca la negru

Daca un salariat a carui contract individual de munca este suspendat presteaza totusi activitate pentru angajator, activitatea prestata constituie munca fara forme legale, potrivit Deciziei ICCJ nr.20/2016.

Vezi si 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie civila, legal constituit, a admis in sedinta din data de 13 iunie 2016, sesizarea formulata de Tribunalul Galati – Sectia Contencios Administrativ si Fiscal in dosarul nr. 18248/233/2013 privind pronuntarea unei hotarari prealabile si, in consecinta, a stabilit ca :
“In sintagma <<fara incheierea unui contract individual de munca>> prevazuta de dispozitiile art. 260 alin. (1) lit.e) Codul muncii, republicat, se include si situatia contractului individual de munca suspendat”.

Potrivit art.260 alin.(1) lit.e) din Codul muncii, primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art.16 alin.(1) constutuie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.

Decizie obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civila care prevede ca: dezlegarea data chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanta care a solicitat dezlegarea de la data pronuntarii deciziei, iar pentru celelalte instante, de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 284 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight × = 40

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.