Procedura prelungire concediu crestere copil in cazul persoanelor care au optat initial pentru concediu pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an

Persoanele care se afla in concediu crestere copil si in plata indemnizatiei la data de 1 iulie 2016, care au optat initial pentru concediu pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an, si care doresc ramanerea in concediu si plata indemnizatiei sau intrarea in stimulentul de insertie, trebuie sa depuna dupa data de 1 iulie 2016 o serie de documente la Agentia Judetena pentru Plati si Inspectie Sociala / Agentia pentru Plati si Inspectia Sociala a Municipiului Bucuresti (AJPIS/APISMB). In functie de situatie, va prezentam mai jos ce documente se depun, unde si in ce perioada.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

 

1. Persoanele care se se afla in concediu de crestere a copilului si plata indemnizatiei pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an si doresc prelungirea concediului si plata indemnizatiei pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, trebuie sa depuna urmatoarele documente, dupa data de 1 iulie 2016 (cu cel putin 30 de zile inainte de implinirea de catre copila varstei de 1 ani), la AJPIS/APISMB:

a) cerere pentru prelungirea/reluarea concediului de crestere a copilului si a platii indemnizatiei lunare (cererea se depune cu cel putin 30 zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an (copilul trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 0-11 luni la data de 01 iulie 2016);

b) acte doveditoare privind suspendarea activitatii pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, eliberate de catre angajator sau de entitatile asimilate acestuia si care au furnizat actele la stabilirea initiala a dreptului.

2. Persoanele care se afla in concediu de crestere a copilului si plata indemnizatiei si doresc intrarea in stimulentul de insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu handicap, trebuie sa depuna urmatoarele documente, dupa data de 1 iulie 2016:

a) cerere pentru acordarea stimulentului de insertie – cererea se depune cu cel putin 30 zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an, altfel spus copilul trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 0-11 luni la data de 1 iulie 2016;

b) acte doveditoare privind reluarea activitatii.

3. Persoanele care se afla in plata stimulentului de insertie si doresc reluarea concediului si a platii indemnizatiei lunare pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, trebuie sa depuna urmatoarele documente, dupa data de 1 iulie 2016, la AJPIS/APISMB:

a) cerere pentru prelungirea/reluarea concediului de crestere a copilului si a platii indemnizatiei lunare (cererea se depune oricand inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani);

b) acte doveditoare privind suspendarea activitatii pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, eliberate de angajator sau de entitatile asimilate acestuia si care au furnizat actele la stabilirea initiala a dreptului.

Important! Reluarea drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului se face incepand cu drepturile lunii iulie 2016, daca cererea prevazuta mai sus se depune pana la data de 1 august 2016 inclusiv.

4. Persoanele care se afla in plata stimulentului de insertie si doresc continuarea platii stimulentului de insertie (prelungire) pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu handicap:

NU TREBUIE SA DEPUNA NICIUN DOCUMENT, prelungirea se va face automat, prin sistemul informatic.

5. Persoanele care se afla in concediu fara plata si doresc reluarea concediului si a platii indemnizatiei lunare pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, trebuie sa depuna urmatoarele documente, dupa data de 1 iulie 2016, la AJPIS/APISMB:

a) cerere pentru prelungirea/reluarea concediului de crestere a copilului si a platii indemnizatiei lunare;

b) acte doveditoare privind suspendarea activitatii pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, eliberate de angajator sau de entitatile asimilate acestuia si care au furnizat actele la stabilirea initiala a dreptului.

Important! Reluarea drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului se face incepand cu drepturile lunii iulie 2016, daca cererea prevazuta mai sus se depune pana la data de 1 august 2016 inclusiv.

Atentie! In sitiatia in care cererile sunt depuse dupa termenele prevazute mai sus, plata indemnizatiei pentru cresterea copiluilui se face incepand cu data depunerii cererii pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Important!
– Persoanele ai caror copii implinesc varsta de 1 an in cursul lunii iulie 2016, prelungirea/reluarea drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului se face incepand cu data la care copilul implineste varsta de 1 an, daca cererea prevazuta mai sus se depune pana la data de 1 august 2016 inclusiv.

– Persoanelor care in cursul lunii iulie 2016 le sunt aplicabile prevederile art. 11 alin. (1) din OUG nr.111/2010 (cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata celuilat parinte), pot opta pe baza cererii prevazute mai sus, care se depune pana in ziua anterioara celei in care copilul implineste varsta de 1 an, pentru:
a) prelungirea concediului si aplicarea ulterioara a prevederilor art. 11 din ordonanta de urgenta pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;
b) aplicarea prevederilor art. 11 din ordonanta de urgenta si reluarea concediului, dupa aceasta perioada, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

In aceasta situatie, daca cererea este depusa peste termenul mentionat, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se face incepand cu data depunerii cererii, dar nu mai devreme de implinirea de catre copil a varstei de 1 an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap si se considera ca a fost indeplinita conditia prevazuta la art. 11 din ordonanta de urgenta.

– Pentru persoanele care sunt in imposibilitatea de prelungire ori reluare a concediului din cauza desfiintarii angajatorului sau a incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, cererea prevazuta mai sus va fi insotita, dupa caz, de unul dintre urmatoarele documente:
a) adeverinta eliberata de inspectoratul teritorial de munca, in conditiile legii, in situatia desfiintarii angajatorului sau a incetarii raporturilor de munca, prin care se atesta faptul ca raportul de munca al persoanei stabilit cu angajatorul in cauza a incetat;
b) adeverinta eliberata de angajatorul cu care persoana a avut stabilit raportul de munca sau, dupa caz, de serviciu, prin care se atesta ca raportul de munca sau, dupa caz, de serviciu al persoanei stabilit cu angajatorul in cauza a incetat;
c) adeverinta eliberata de agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, prin care se atesta ca persoana este inregistrata in evidenta acestei agentii ca somer si beneficiaza, dupa caz, de indemnizatie de somaj.

– Persoanele care la data de 1 iulie 2016 se afla in plata stimulentului de insertie si care nu au solicitat concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia aferenta pot solicita acest drept dupa data de 1 iulie 2016.

Util: Cererile si actele doveditoare se transmit la AJPIS/ APISMB care a platit dreptul:
– prin E-MAIL la adresele de afisate, in format scanat;
– prin POSTA sau CURIER, in plic inchis, cu specificatia pe plic ”prelungire/reluare drepturi ICC”;
– direct la sediul/ghiseul Agentiei Judetene pentru Plati şi Inspectie Sociala / Agentiei pentru Plati şi Inspectie Sociala a Municipiului Bucuresti.

Programul de lucru cu publicul este urmatorul:
– luni si miercuri: 8.30-18.00;
– marti, joi si vineri: 8.30-16.00.

Lista cu datele de contact (inclusiv adresele de mail) pot fi vizualizate aici: DATELE DE CONTACT ALE AJPIS si APISMB.

Sursa: Ordinul nr. 1099/2016, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 961 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


six × 8 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.