Reducere program de munca salariata gravida: la recomandarea medicului sau in baza certificatului medical cod indemnizatie 10?

Intrebare: Salariata gravida solicita reducerea normei de munca cu 1/4 in baza recomandarii medicului de familie. Poate angajatorul sa-i respinga cererea daca nu prezinta si certificat medical cod 10?

Vezi Suspendarea contractului individual de munca – 33 de modele si formulare necesare

 

Raspuns: Potrivit prevederilor art.13 din OUG nr.96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale.

Concediul medical in baza certificatului cod indemnizatie 10 este reglementat de OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate care prevede la art.18 lit.a) si art.22 alin.(1) ca in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de indemnizatie pentru reducerea timpului de munca, indemnizatie suportata integral din bugetul FNUASS, in conditiile prevazute de ordonanta.

Ca si completare avem art.19 din OUG nr.158/2005 care prevede:
(1) Indemnizatia pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala se acorda asiguratilor prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B, care, din motive de sanatate, nu mai pot realiza durata normala de munca.

(2) Indemnizatia prevazuta la alin. (1) se acorda, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pentru cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape.

(3) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru reducerea timpului de munca este egal cu diferenta dintre baza de calcul stabilita conform art. 10 si venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de munca, fara a depasi 25% din baza de calcul.

Prin urmare, art.13 din OUG nr.96/2003 prevede ca salariata garavida are dreptul la reducerea cu 1/4 a duratei normale de munca, la recomandarea medicului, cu mentionerea veniturilor salariale suportate din fondul de salarii al angajatorului.

Pentru reducerea timpului de munca in baza certificatului de concediu medical cod indemnizatie 10 vorbim de o indemnizatie de concediu medical suportata din bugetul FNUASS.

Astfel, in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu 1/4 a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului. In acest sens, salariata va prezenta angajatorului o cerere si recomandarea medicului.

(Visited 1,127 times, 6 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 1 = four

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.