Angajatorii nu mai au dreptul de a suspenda contractul de munca a salariatului pe durata cercetarii disciplinare prealabile

Art.251 alin.(1) din Codul munciiprevede ca, sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

 

Iar potrivit art. 52 alin.(1) lit.a) din Codul muncii, pe durata cercetarii disciplinare prealabile contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului, in conditiile legii. Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Insa, dispozitiile art.52 alin.(1) lit.a) din Codul muncii privind suspendarea contractului individual de munca pe durata cercetarii disciplinare au fost declarate neconstitutionale. Curtea Constitutionala a constatat ca masura suspendarii contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, pe durata cercetarii disciplinare prealabile, constituie o restrangere disproportionata a dreptului la munca, ocrotit de art.41 alin.(1) din Constitutie.

Chiar daca Codul munci stabileste la art.52 alin.(2) ca, in functie de rezultatele cercetarii, daca se constata nevinovatia salariatului cercetat, acesta isi va relua activitatea anterioara si i se va plati, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului, aceste masuri reparatorii nu privesc decat situatia in care se constata nevinovatia salariatului. In caz de vinovatie, oricat de redusa sub apectul gravitatii sale, salariatul va suporta in continuare efectele suspendarii contractului individual de munca care privesc si dreptul la remunerarea muncii.

A se vedea lucrarea Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare – un ghid care va prezinta pasii pe care trebuie sa-i urmati, baza legala, jurisprudenta, 9 modele de formulare editabile absolut necesare si explicatii utile care sa va ajute sa intocmiti corect documentatia necesara in realizarea cercetarii disciplinare, aplicarea sanctiunii, radierea sanctiunii, suspendarea contractului individual de munca pe durata cercetarii disciplinare astfel incat sa nu aveti probleme cu inspectorii de munca sau in instanta.

In conditiile in care durata suspendarii este vag precizata de Codul muncii, aceasta putand fi dispusa oricand pe durata desfasurarii procedurii de cercetare disciplinara si pentru toata durata in care se efectueza aceasta procedura, Curtea apreciaza ca nu este exclusa ipoteza ca efectele suspendarii sa fie mai grave decat cele ale insasi sanctiunii aplicate. In asemenea circumstante, dispunerea masurii suspendarii contractului individual de munca de catre angajator, avand consecinta privarii salariatului de drepturile ce decurg din raportul de munca, poate constitui oricand expresia unui comportament sicanatoriu asupra salariatului.

Curtea considera ca salariatul trebuie sa se bucure de garantii suficiente care sa asigure ca restrangerea exercitiului dreptului la munca nu este rezultatul unor eventuale actiuni abuzive ale angajatorului, favorizate de caracterul subiectiv al raportului de munca. Ori, avand in vedere lipsa unor criterii obiective, care sa circumstantieze situatia in care angajatorul poate dispune suspendarea in ipoteza art. 52 alin. (1)lit. a) din Codul muncii, precum si faptul ca, in lipsa unor astfel de criterii legale, aprecierea temeiului de suspendare este lasata, in intregime, la dispozitia angajatorului, Curtea a apreciat ca dispozitiile textului de lege criticat, interpretate in coroborare cu celelalte texte din Codul muncii incidente in materia suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului si in materia raspunderii disciplinare, nu ofera suficiente garantii pentru ca aceasta masura sa fie dispusa cu pastrarea unui raport proportional intre necesitatea protejarii intereselor angajatorului, pe de o parte, si cea a drepturilor salariatului, de cealalta parte.

Iar lipsa unor criterii obiective pentru a analiza caracterul legal si temeinic al masurii suspendarii dispuse de angajator potrivit art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii constituie, in fapt, doar un acces formal la instantele de judecata, care nu poate fi considerat ca satisface cerintele art. 21 alin. (1) din Constitutie, atat timp cat judecatorul nu are la dispozitie instrumente legale suficiente pentru a decide asupra pretentiilor sau contestatiilor formulate de salariatul reclamant, care privesc, in speta, o eventuala conduita abuziva a angajatorului, ce are drept consecinta incalcarea dreptului la munca.

Astfel, intrucat prevederile din Codul muncii privind suspendarea contractului individual de munca pe durata cercetarii disciplinare prealabile au fost constatate ca fiind neconstitutionale, aceasta masura mu mai poate fi aplicata de angajatori. Potrivit prevederilor art. 147 alin.(1) din Constitutia Romaniei, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.

Decizia nr. 261/2016 prin care Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 52 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii sunt neconstitutionale a fost publicata in Monitorul Oficial nr.511 din 7 iulie 2016 si se aplica de la data publicarii.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 495 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.