Care este termenul de prescriptie pentru recuperarea indemnizatiilor din FNUASS?

Potrivit art.38 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care, potrivit prevederilor ordonantei, se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se retin de catre platitor din contributiile pentru concedii si indemnizatii datorate pentru luna respectiva.

145-modele si formulare CIMVezi si lucrarea145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca“, actualizata 2017,  unde gasesti modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, impartite pe domenii pentru a putea fi usor de folosit, cu explicati si sfaturi, astfel incat orice document intocmit sa fie in acord cu reglementarile impuse de legislatia muncii.

 

Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie, in conditiile reglementate prin normele de aplicare a ordonantei.

Iar potrivit prevederilor art.40 alin. (1) din OUG nr.158/2005, indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevazute la art. 1 alin. (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite.

Iar platitorii prevazuti la art.36 alin.(3) lit.a) si b) sunt angajatorii si institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj.

Vezi si Recuperare concedii medicale din bugetul FNUASS – reglementare si continut dosar

Amintim ca art.40 alin.(1) din OUG nr.158/2005 a fost modificat de pct. 7 al art. V din OUG nr. 68/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 803 din 4 noiembrie 2014.

Inainte de modificare, art.40 alin.(1) prevedea ca indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era in drept sa le solicite, prevedere ce a starnit contraverse.

Daca casele de sanatate au intrepretat ca prin beneficiar se intelege atat asiguratii cat si platitorii, instantele au interpretat insa notiunea de beneficiar numai in sensul de salariat si au dat castig de cauza angajorilor care nu au respectat termenul de 90 de zile pentru solicitarea indemnizatiilor, considerand ca termenul de prescriptie este de 3 ani.

Acest lucru il aflam si din nota de fundamentare a OUG nr.68/2014, referitor la modificarea art.40 alin.(1) din OUG nr.158/2005, unde se specifica urmatoarele: “Intr-un numar mare de dosare, instantele judecatoresti au interpretat notiunea de beneficiar prevazuta in art. 40 din actul normativ mentionat, numai in sensul de salariat ca si beneficiar al indemnizatiei, desi prin beneficiar casele au interpretat ca se intelege atat angajator cat si asigurat, datorita faptului ca indemnizatiile sunt platite de catre angajatori. Ca urmare a acestei interpretarii, instantele au considerat ca angajatorii nu trebuiau sa se incadreze in termenul de 90 de zile prevazut de actul normativ respectiv. In urma sentintelor definitive si irevocabile date de catre instantele judecatoresti, casele de asigurari de sanatate au fost obligate sa achite indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, desi in aceste cazuri nu a fost respectat termenul de 90 de zile pentru solicitarea indemnizatiilor”.

Astfel, art. 40 alin.(1) din OUG nr.158/2005 a fost modificat pentru o mai buna interpretare a dispozitiilor, avand in vedere sentintele definitive si irevocabile date de catre instantele judecatoresti care au interpretat ca angajatorii nu trebuie sa se incadreze in termenul de 90 de zile prevazut de actul normativ.

Prin urmare, apreciem ca termenul de depunere a dosarului pentru recuperarea din bugetul FNUASS a indemnizatiilor platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, este de 90 de zile de la data de la care platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) (angajatorii si institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj) erau in drept sa le solicite.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 864 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 1 = seven

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.