Codul muncii se modifica din 12 august 2016. Se introduce o noua situatie de suspendare a contractului de munca

Codul muncii se completeaza cu o noua prevedere incepand cu data de 12 august 2016. Completarea Codului muncii este adusa de Legea nr. 57/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr.273/2004 privind procedura adoptiei, precum si a altor acte normative, publicata in Monitorul Oficial nr. 283 din 14 aprilie 2016, care intra in vigoare din 12.08.2016.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

 

Art.XII din Legea nr.57/2016 prevede urmatoarele:

“La articolul 51 alineatul (1) din din Legea nr. 53/2003 – Codul munci, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa litera f) se introduce o noua litera, litera g), cu urmatorul cuprins:
“g) concediu de acomodare.””

Astfel, potrivit noilor prevederi, salariatii care adopta pot beneficia, incepand cu data de 12 august 2016, de concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, precum si de o indemnizatie lunara, raportata la indicatorul social de referinta, in cuantum de 1700 lei.

Detalii privind concediul de acomodare gasiti aici: Concediul de acomodare in cazul adoptiei: ce trebuie sa stie angajatorii

Angajatorii au obligatia de a aproba concediul de acomodare. Pe durata concediului de acomodare contractul individual de munca se va suspenda din initiativa salariatul in baza art.51 alin.(1) lit.g) din Codul muncii republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.

Este interzis angajatorilor sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu pe perioada concediului de acomodare, cu exceptia concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului angajatorului sau a desfiintarii acestuia, in conditiile legii.

Nerespectarea de catre angajatori a prevederilor de mai sus constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei. Constatarea contraventiei si aplicarea amenzii corespunzatoare se fac de catre persoanele imputernicite in acest sens din cadrul Inspectiei Muncii.

Perioada concediului de acomodare constituie vechime in munca, in serviciu si in specialitate, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.

Perioada concediului de acomodare constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare.

Perioada concediului de acomodare constituie si perioada asimilata stagiului de cotizare si se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale, in conditiile prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in vederea stabilirii drepturilor prevazute de OUG nr. nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului, pentru stabilirea prestatiilor de asigurari sociale din sistemul public de pensii se utilizeaza 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective.

Important! Persoanele care solicita dreptul la concediul si indemnizatia de acomodare nu pot beneficia, in perioada concediului de acomodare, de concediu pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara si nici de stimulentul de insertie, acordate in baza OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

In plus, angajatorii au obligatia de a acorda salariatului sau, dupa caz, salariatilor sot si sotie care adopta timp liber pentru efectuarea evaluarilor impuse de obtinerea atestatului si realizarea potrivirii practice, fara diminuarea drepturilor salariale, in limita a maximum 40 de ore pe an.

Timpul liber se acorda pe baza cererii solicitantului, la care se anexeaza calendarul intalnirilor sau, dupa caz, programul de vizite, intocmite de directia competenta.

Nerespectarea de catre angajator a prevederilor privind acordarea de timp liber, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei. Constatarea contraventiei si aplicarea amenzii corespunzatoare se fac de catre persoanele imputernicite in acest sens din cadrul Inspectiei Muncii.

(Visited 997 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


4 − four =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.