Unde este bine sa caut un raspuns daca am o problema de legislatia muncii?

Am observat pe diverse forumuri sau grupuri ca atunci cand se pune o intrebare se doreste un raspuns cu da sau nu si nu un raspuns bazat pe o interpretare a articolului de lege, cu trimitere la acesta.

 Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

 

Da, stiu, este o abatere de la genul de materiale scrise de obicei pe blog, dar nu ma pot abtine in a da un sfat, foarte important dupa mine. Nu luati o decizie in rezolvarea spetelor cu care va confruntati pana nu citi si ce prevede legea, indiferent de raspunsurile pe care le primiti pe forumuri sau pe grupuri.

Personal recomand celor care se confrunta cu anumite probleme, spete sa consulte in primul rand articolul de lege si apoi alte surse de informare.

Sa stiti ca de multe ori articolul de lege ne raspunde la intrebari, trebuie doar sa avem rabdare sa-l citim, sa stim cum sa-l citim si ce lagaturi sa facem. Daca este o speta mai complexa si nu sunteti lamuriti, atunci puteti consulta materialele publicate de specialisti pe diverse site-uri de specialitate sau puteti pune intrebari pe forumuri sau grupuri, dar atentie mare la raspunsurile primite.

Mi se pare neprofesionist sa va limitati la un raspuns primit la problema expusa care suna de genul: „ eu cred…”, „eu am procedat asa si nu am avut probleme”, „in orasul x se accepta actele y”, „da”, „nu” etc. Se dau foarte multe raspunsuri gresite mergand pe presupuneri, pe ideea ca asa am facut eu sau colegul meu si nu au fost probleme.

Nu, nu asa trebuie sa procedati. Trebuie sa consultati legea. Sa apelati la materiale sau raspunsuri scrise de specialisti care rezolva spete bazandu-se pe prevederile legale, pe doctrina, pe hotararile date de instanta.  In acele materiale trebuie sa existe trimiteri la articolele de lege pe care ulterior sa le consultati. Raspusurile gasite sau primite trebuie sa fie ca o baza de pornire pentru a sti ce sa cauti, unde sa cauti si cum sa interpretezi si sa corelezi prevederile legale.

Si asa avem multe prevederi interpretabile care dau batai de cap si specialistilor, iar raspunsurile acestora difera de multe ori chiar daca baza de plecare este aceeasi, articolul de lege. De ce sa complicam si lucrurile mai simple.

Unul dintre site-urile de specialitate unde gasesti materiale din domeniul legislatiei muncii este si www.contabun.ro. Materialele scrise de mine pe acest site contin intotdeauna trimiteri la prevederile legale, iar in baza legii, a experientei acumulate si a pasiunii mele pentru domeniul legislatiei muncii ofer raspunsuri sau sfaturi cititorilor mei.

Multumesc ca cititi materialele publicate de mine pe www.contabun.ro.

Cu repstect,
Elena Savciuc
Expert legislatia muncii.

(Visited 522 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.