Cum se trec in D112 zilele de concediu medical suportate de angajator, ca zile lucrate sau ca zile suspendate?

Potrivit prevederilor art.12 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta de angajator din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca si din bugetul FNUASS incepand cu  ziua urmatoare celor suportate de angajator si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia.

Iar potrivit art.187 alin.(1) lit.k) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari pentru somaj, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator, potrivit legii.

Perioadele de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate constituie stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj (a se vedea art.34 alin.(1) si (1^1) si art.37 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare).

Referitor la completarea in Declaratia 112 a perioadei in care indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate sunt suportate de angajator, facem trimitere la Anexa nr.7 –  Instructiuni de completare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” din Ordinul comun nr.1045/2084/793/2012 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a Declaratiei 112.

Astfel, in Anexa 1.2 – Anexa Asigurat, la sectiunea A, randul 5 “Ore lucrate efectiv in luna” – se completeaza cu numarul de ore efectiv lucrate in luna. Pentru persoana care are raporturile de munca sau de serviciu suspendate pentru incapacitate temporara de munca, perioada suportata de angajator din fondul de salarii potrivit legii se considera perioada lucrata (orele din programul de lucru in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate pentru incapacitate temporara de munca si plata indemnizatiei se suporta de angajator din fondul de salarii si sunt considerate ore efectiv lucrate).

Iar randul 6 “Ore suspendate in luna” – se completeaza cu numarul de ore din programul de lucru in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate, conform legii, cu exceptia suspendarii pentru incapacitate temporara de munca suportata de angajator din fondul de salarii.

Prin urmare, indemnizatia de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca suportata de angajator constituie stagiu de cotizare la somaj. Iar zilele de concediu medical suportate de angajator se completeaza in Declaratia 112 ca perioada lucrata.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

Rate this post
(Visited 2,847 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 × = twenty four

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.