Ce amenda pot aplica inspectorii de munca pentru lipsa regulamentului intern?

Potrivit prevederilor art.246 alin.(2) dinCodul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare,  regulamentul intern se intocmeste la nivelul fiecarui angajator in termen de 60 de zile de la data dobandirii personalitatii juridice.

Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, si stabileste regulile de desfasurare a activitatii in cadrul unitatii respective.

Angajatorul are oblgatia de a informa salariatii cu privire la continutul regulamentului intern iar modul concret de informare a fiecarui salariat se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulamentului intern. Regulamentul instern se afiseaza ala sediul angajatorului (a se vedea art.243 din Codul muncii).

RI 2017

Vezi si “Regulament intern: model si documente conexe

 

 

 

 

Aceeasi procedura de informare trebuie urmata si in cazul in care intervine vreo modificare in continutul regulamentului intern (a se vedea art.244 din Codul muncii).

In plus, ori de cate ori este angajat un nou salariat, angajatorul are obligatia de a-i aduce la cunostinta prevederile regulamentului intern aplicabil.

Regulamentul intern produce efecte fata de salariatii angajatorului din momentul incunostiintarii acestora cu privire la continutul regulamentului intern (art.243 alin.(1) din codul muncii).

Este recomandata, pe langa afisarea regulamentului intern la sediu, afisarea acestuia si la punctele de lucru, centrele de productie etc., in functie de modul de organizare a angajatorului, pentru a facilita accestul salariatilor la continutul regulamentului intern.

Desi Codul muncii prevede obligatia angajatorului de a intocmi regulamentul intern in termen de 60 de zile de la dobandirea personalitatii juridice si de a informa salariatii cu privire la contitutul acestuia, nu prevede si o sanctiune pentru neindeplinirea acestor obligatii.

Insa, in cazul unui control, inspectorii de munca au dreptul sa dispuna angajatorului masuri in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate. Iar neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, constituie contraventie si se sancţioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei ( se vedea art.19 lit.i) si art.23 alin.(1) lit.b) din Legea nr.108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare).

Prin urmare, Codul muncii nu prevede o sanctiune pentru neintocmirea regulamentului intern. Inspectorii de munca pot insa sanctiona angajatorii in cazul in care a fost dispusa ca masura intocmirea regulamentului intern iar masura nu a fost indeplinita.

 

(Visited 3,530 times, 1 visits today)

2 Responses to Ce amenda pot aplica inspectorii de munca pentru lipsa regulamentului intern?

  1. CrazyTosser says:

    As dori sa aflu ce contraventii rutiere exista pentru care se aplica puncte de penalizare in circulatia rutiera?

  2. Elena Savciuc says:

    Intrebarea pusa tine de legislatia rutiera si nu de legislatia muncii. Prin urmare, va recomand sa consultati un site de specialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 × = sixty four

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.