Ce trecem la data sfarsit in cazul unui contract de munca pe durata determinata pentru inlocuirea unui salariat aflat in concediu crestere copil?

Avand in vedere ca legea da dreptul persoanelor aflate in concediu crestere copil sa-si reia activitatea inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, vom prezenta mai jos ce trecem la data sfarsit in contractul de munca pe durata determinata a persoanei angajate pentru a inlocui salariatul aflat in concediu crestere copil.

Vezi 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca

 

Potrivit prevederilor art.12 alin.(1) din Codul muncii, contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata.

Prin derogare de la regula prevazuta la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii, personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata. Contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie (art.83 alin.(1) si (2) din Codul muncii).

Iar conform art.83 alin.(1) lit.a) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata si pentru inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva.

Reamintim ca pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului (art.51 alin.(1) lit.a) din Codul muncii).

In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular (art.84 alin.(2) din Codul muncii).

Astfel, daca se incheie un contract de munca pe durata determinata cu scopul de a inlocui un salariat aflat in concediu crestere copil, acesta va inceta la momentul incetarii motivelor care au determinat suspendarea contractului de munca a salariatului titular.

In aceasta situatie, la durata contractului de munca pe durata determinata se va mentiona ca acel contract se incheie pe durata determinata, pe perioada suspendarii contractului individual de munca al titularului de post. A se vedea in acest sens Modelul – cadru al contractului individual de munca (lit. C – Durata contractului).

In ceea ce priveste completarea datelor in Revisal,  in registru nu se va trece data sfarsit contract de munca pe durata determinata ci la Exceptii data sfarsit se va selecta art.83 lit.a).

 

(Visited 1,434 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


5 + two =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.