Cand inceteaza contractul de munca in cazul pensiei anticipate?

Potrivit prevederilor art. 56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul pensiei anticipate partiale si pensiei anticipate, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie.

Vezi 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca

 

Beneficiarul unei pensii anticipate sau anticipate partiale nu poate cumula pensia cu veniturile din salariu (a se vedea art.118 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare).

Conform prevederilor art.105 din Legea nr.263/2010, in sistemul public de pensii, pensiile se platesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.

Iar potrivit art. 114 alin.(1) lit.b) din Legea nr.263/2010, in sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni.

In sensul art.6 alin.(1) pct.I, lit.a), in sitemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari.

Prin urmare, incetarea contractului de munca in cazul pensiei anticipate sau pensiei anticipate partiale intervine de drept la data comunicarii deciziei de pensie.

In plus, in baza prevederilor mentionate, apreciem ca beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale nu poate cumula pensia cu veniturile din salariu. Plata pensiei anticipate sau anticipate partiale se face de la data incetarii calitatii de asigurat. In cazul in care beneficiarul unei pensii anticipate sau anticipate partiale va desfasoara activitate in baza unui contract indiviual de munca, plata pensiei se va suspenda.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 1,529 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


two + = 8

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.