Pentru un salariat care este si pensionar se retine contributia la somaj?

Potrivit art.18 alin.(2) lit.a) din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul asigurarilor pentru somaj asiguratii pot fi cetatenii romani care sunt incadrati in munca sau realizeaza venituri in Romania, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

 

Art.19 lit.a) din actul normativ mentionat prevede ca in sistemul asigurarilor pentru somaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau pe baza de contract de munca temporara, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari.

Iar potrivit prevederilor art.189 pct.2 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, veniturile obtinute de pensionari sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari pentru somaj.

Prin urmare, salariatilor pensionari li se retine impozitul si contributiile sociale pentru veniturile din salarii, cu exceptia contributiei de asigurari pentru somaj.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 455 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− one = 7

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.