Inspectia muncii a declansat o campanie nationala de control a angajatorilor care lucreaza cu zilieri

Inspectia Muncii a declansat o campanie nationala de control a celor ce desfasoara activitati ocazionale cu zilieri, in scop preventiv, se arata intr-un comunicat publicat recent de ITM Alba.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

Inspectia Muncii a declansat actiuni de control in cadrul unei campanii la nivel national, prin inspectoratele teritoriale de munca, pentru a verifica respectarea de catre beneficiari a prevederilor legale ce se refera la exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri. Campania a avut o prima etapa, in perioada 03 – 07.10.2016, in care actiunile au avut caracter preponderent preventiv.

Inspectorii de munca au avut un rol pro activ, de indrumare a beneficiarilor si de avertizare a acestora cu privire la neregulile constatate. Au fost controlati 810 beneficiari si s-au aplicat 626 sanctiuni contraventionale din care 91% au fost avertismente. Pentru 9% din cazuri s-a impus aplicarea sanctiunii cu amenda contraventionala deoarece faptele prezentau pericol social ce nu permiteau aplicarea avertismentului.

Au fost identificate cazuri de folosire a muncii minorului sub 16 ani si folosirea muncii minorului de peste 16 ani mai mult de 6 ore pe zi. Au fost sanctionate contraventional situatiile in care nu s-au adus la cunostinta zilierilor pericolele la care se pot expune din domeniile cu incidenta mare in producerea accidentelor de munca.

Pentru neconformitatile constatate s-au dispus 1.134 masuri de intrare in legalitate.

A doua etapa a campaniei consta in crearea unei aplicatii electronice prin care registrul de evidenta al zilierilor va putea fi transmis in format electronic, aspect ce va conduce la micsorarea birocratiei. Softul va fi disponibil din luna ianuarie a anului 2017. Va exista o perioada de tranzitie in care registrul zilierilor se va putea completa on-line sau in varianta clasica.

(Visited 418 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.