Comunicat ICCJ: Un salariat care a prestat munca fara un contract de munca incheiat in forma scrisa poate cere in instanta constatarea raportului de munca si dupa incetarea acestuia

Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie civila, legal constituit in cauza, a admis in sedinta din data de 7 noiembrie 2016 sesizarea formulata de Curtea de Apel Iasi – Sectia litigii de munca si asigurari sociale in dosarul nr. 7726/99/2014 privind pronuntarea unei hotarari prealabile si, in consecinta, a stabilit prin Decizia nr.37,  in dosarul nr.2461/1/2016 ca:

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

 

In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 16 alin. (1) si art. 57 alin. (5) si (6) din Codul muncii coroborate cu art. 211 alin. (l) lit. b) din Legea nr. 62/2011, art. 35 Cod procedura civila si art. 6 din Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului, in ipoteza neindeplinirii de catre parti a obligatiei de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa, persoana fizica care a prestat munca pentru si sub autoritatea celeilalte parti are deschisa calea actiunii in constatarea raportului de munca si a efectelor acestuia si in situatia in care respectivul raport de munca a incetat anterior sesizarii instantei.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art.521 alin. (3) din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica astazi, 7 noiembrie 2016.

Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziei, aceasta se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Nota: Dezlegarea data chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanţa care a solicitat dezlegarea de la data pronuntarii deciziei, iar pentru celelalte instanţe, de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(Visited 385 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 8 = sixty four

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.