In cazul demisiei este obligatoriu sa stai in preaviz?

Intrebare: In cazul demisiei mai este obligatoriu sa stai in preaviz? Am inteles ca s-a modificat legea si ca preavizul nu mai este obligatoriu.

Vezi 40 de modele si formulare necesare la incetarea contractului individual de munca

Raspuns: Prin demisie, conform art.81 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Iar pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

In cazul demisiei, contractul de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv. Exista si o alta situatie in care salariatul poate demisiona fara preaviz – daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Prin urmare, in cazul in care angajatorul si-a indeplinit obligatiile asumate prin contractul individual de munca fata de salariat si nu a renuntat partial sau total la preaviz, contractul individual de munca isi produce toate efectele, iar salariatul are obligatia de a se prezenta la locul de munca.

Codul muncii nu a suferit modificari recente cu privire la preavizul in cazul demisiei.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 1,091 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− two = 6

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.