Adeverinta de vechime este obligatorie la incetarea contractului de munca

HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor a suferit o serie de modificari incepand din 28.11.2016 cand a fost publicata in Monitorul Oficial HG nr.877/2016 pentru modificarea si completarea HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor si pentru aplicarea unitara a unor dispozitii legale. Pe langa introducerea registrului public au fost  aduse si o serie de modificari registrului privat.

*(EDITABIL)145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi
*(EDITABIL)Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

Printre modificarile si completarile aduse HG nr.500/2011, semnalam obligatia angajatorilor de a elibera salariatilor, la incetarea activitatii,  o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acestia, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate.

Potrivit prevederiilor art.8 alin.(4^1), (4^2) si (4^3) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evident a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, la incetarea activitatii salariatului/persoanei platite din fonduri publice, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate.

La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registrul privat/public, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul privat/public si din dosarul personal/profesional, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Orice persoana are dreptul sa interogheze, sa solicite si sa obtina de la Inspectia Muncii date din registrul privat/public cu privire la activitatea pe care a desfasurat-o in calitate de angajat/persoana platita din fonduri publice, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, intr-un termen de 5 zile de la data solicitarii.

Alin.(4^1), (4^2) si (4^3) ale art.8 din HG nr.500/2011 au fost introduse de HG nr.877 HG nr. 877/2016, publicata in Monitorul Oficial nr. 963 din 28 noiembrie 2016, in vigoare de la 28 noiembrie 2016.

Astfel, daca pana pe 27 noiembrie 2016 angajatorul avea posibilitatea sa elibereze salariatilor adeverinta de vechime la cerere, din 28 noiembrie 2016 angajatorul are obligatia ca la data incetarii contractului de munca sa elibereze salariatilor a caror contract de munca a incetat adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acestia, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate.

In caz contrar, angajatorul risca amenda intre 300 si 1000 lei (a se vedea art.9 din HG nr.500/2011).

(Visited 1,983 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − 6 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.