Pensia anticipata. Cand inceteaza contractul de munca?

Intrebare:  In cazul in care un salariat se pensioneaza anticipat, cum inceteaza contractul individual de munca, cu ce articol?

 *(EDITABIL)145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi
*(EDITABIL)Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

Raspuns: Potrivit prevederilor art.56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
–  la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;

la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;

– la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.

Iar conform prevederilor alin.(2) a articolului mentionat, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Mentionam ca in sistemul public de pensii, conform prevederilor art.105 din Legea nr.263/2010, pensiile se platesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.

Beneficiarul unei pensii anticipate sau anticipate partiale nu poate cumula pensia cu veniturile din salariu (a se vedea art.118 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare).

Prin urmare, in cazul pensiei anticipate partiale si pensiei anticipate contractul individual de munca va inceta de drept la data la care angajatorului i se comunica decizia de pensie.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 5,876 times, 9 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 × = fifty six

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.