Majorare salariu minim de la 1 februarie 2017: ce acte se intocmesc si pana cand se transmit in Revisal

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, se va majora de la 1250 lei cat este in prezent la 1450 lei incepand cu data de 1 februarie 2017, pentru un program complet de lucru de 166,00 ore, in medie, pe luna, in anul 2017, reprezentand 8,735 lei/ora, in baza HG nr.1/2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial nr.15 din 6 ianuarie 2017.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

Stabilirea salariului de baza sub nivelul celui stabilit de HG nr.1/2017 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei pentru fiecare contract individual de munca in care salariul minim este stabilit sub cel mentionat in actul normativ, in masura in care, potrivit legii, fapta nu constituie infractiune.

Iar potrivit art.4 alin.(2) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, orice modificare a  salariului de baza lunar brut si a sporurilor, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca, se inregistreaza in registrul privat (Revisal) si se transmite catre inspectoratul teritorial de munca in termenul prevazut la art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si anume in termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Netransmiterea majorarii salariului minim in registru in termenul prevazut mai sus constituie contraventie si se sanctioneza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei (art.9 alin.(2) lit.e) din HG nr.500/2011).

Pana la modificarea si completarea HG nr.500/2011 prin HG nr.877/2016 (publicata in monitorul Oficial nr.963 din 28 noiembrie 2016), modificarile care se produceau ca efect al unui act normativ se inregistrau in registru in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora. Dupa modificare, aceasta prevedere o regasim doar la transmiterea datelor in registrul public, iar termenul de inregistrare in registrul public a situatiilor in care modificarea se produce ca efect al unui act normativ este de 20 de zile de la data la care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.

Astfel, angajatorii care au salariati platiti cu salariul minim pe economie au obligatia legala de a raporta majorarea salariului in registrul general de evidenta a salariatilor, in baza unui document, de regula act aditional. In practica se foloseste si decizia colectiva de majorare a salariului minim.

Daca angajatorul alege varianta actelor aditionale, inregistrarea in Revisal se va face in termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, adica pana pe data de 28 februarie 2017.

In cazul in care angajatorul decide majorarea salariului minim prin decizie colectiva, intrucat nu exista o prevedere clara privind transmiterea registrului privat in situatia unei modificari intervenite ca efect al unui act normativ, vom corela prevederile de la art.17 alin.(5) din Codul muncii  cu prevederile de la art.4^1  alin.(3) din HG nr.500/2011.

Prin urmare, apreciem ca inregistarea in registru a majorarii salariului in baza unei decizii colective se face in termen de 20 de zile de la data la care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat la cunostinta de continutul HG nr. 1/2017, dar nu mai tarziu de data de 1 februarie 2017.

(Visited 8,104 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


5 × five =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.339 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.