Majorarea salariului minim: act aditional sau decizie colectiva? Ce prevede legea?

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, s-a majorat de la 1250 lei la 1450 lei incepand cu data de 1 februarie 2017, in baza HG nr.1/2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial nr.15 din 6 ianuarie 2017.

Vezi si 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

Iar potrivit art.4 alin.(2) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, orice modificare a salariului de baza lunar brut si a sporurilor, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca, se inregistreaza in registrul privat (Revisal) si se transmite catre inspectoratul teritorial de munca in termenul prevazut la art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si anume in termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Stabilirea salariului de baza sub nivelul celui stabilit de HG nr.1/2017 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei pentru fiecare contract individual de munca in care salariul minim este stabilit sub cel mentionat in actul normativ, in masura in care, potrivit legii, fapta nu constituie infractiune (art.2 alin.(1) din HG nr.1/2017).

Iar netransmiterea majorarii salariului minim in registru in termenul prevazut mai sus constituie contraventie si se sanctioneza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei (art.9 alin.(2) lit.e) din HG nr.500/2011).

Majorarea salariului minim brut pe tara garantat in plata este o modificare prevazuta in mod expres de lege. Astfel, angajatorii care au salariati platiti cu salariul minim brut pe tara au obligatia legala de a raporta majorarea salariului in registrul general de evidenta a salariatilor.

Neavand o practica unitara intervine intrebarea: ce document intocmim si care este termenul de inregistrare in Revisal? Parerile difera, atat a specialistilor in domeniu cat si a inspectoratelor teritoriale de munca.

In practica se folosesc doua variante de majorare a salariului minim: actul aditional si decizia colectiva. Totusi, nici una din cele doua variante nu este una pe deplin acceptata.

Actul aditional se intocmeste in situatia modificarii unor elemente ale contractului individual de munca, prin acordul partilor. Chiar daca majorarea salariului minim este o modificare prin efectul legii, caz in care nu este necesara indeplinirea formalitatii de incheiere a unui act aditional la contractul de munca, majorarea salariului minim prin act aditional este solutia folosita mai des de angajatori intrucat prezinta mai putine riscuri in cazul unui control de la inspectoratele teritoriale de munca. Ai semnatura salariatului, iar termenul de intocmire a actului aditional, termenul de completare in Revisal si termenul de transmitere a modificarii catre inspectoratul teritorial de munca sunt clar reglemenatate de lege.

Decizia colectiva este o alta madalitate de majorare a salariului minim, folosita mai ales de societatile cu un numar mare de salariati, prin intermediul careia angajatorul aduce la cunsotinta salariatilor incadrati cu salariul minim brut pe tara majorarea salariului prin efectul legii.

Aici intervin doua probleme, din punctul nostru de vedere, termenul in care intocmim decizia si inregistram modificarea in Revisal si confidentialitatea salariului (o copie dupa decizie trebuie sa se regaseasca in dosarele personale a salariatilor in cauza).

Referitor la completarea in Revisal a majorarii salariului minim, modificare intervenita ca efect al unui act normativ,  pana la modificarea si completarea HG nr.500/2011 prin HG nr.877/2016 (publicata in monitorul Oficial nr.963 din 28 noiembrie 2016), modificarile care se produceau ca efect al unui act normativ se inregistrau in registru in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora. Dupa modificare, aceasta prevedere o regasim doar la transmiterea datelor in registrul public, iar termenul de inregistrare in registrul public a situatiilor in care modificarea se produce ca efect al unui act normativ este de 20 de zile de la data la care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.

Intrucat nu exista o prevedere clara privind transmiterea registrului privat in situatia unei modificari intervenite ca efect al unui act normativ, vom corela prevederile de la art.17 alin.(5) din Codul muncii cu prevederile de la art.4^1 alin.(3) din HG nr.500/2011. Astfel, apreciem ca inregistarea in registru a majorarii salariului minim in baza unei decizii se face in termen de 20 de zile de la data la care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat la cunostinta de continutul HG nr. 1/2017, dar nu mai tarziu de 1 februarie 2017, data de la care intra in vigoare modificarea.

Decizia apartine angajatorului, daca majoreaza salariul minim in baza actului aditional, in baza deciziei colective la care anexeaza un tabel cu salariatii in cauza sau la care anexeaza cate un tabel idividual sau chiar in baza unor decizii individuale.

(Visited 4,460 times, 1 visits today)

2 Responses to Majorarea salariului minim: act aditional sau decizie colectiva? Ce prevede legea?

  1. CORNELIU LIVANU says:

    Am transmis ieri catre REVISAL o actualizare de salariu valabila de la 1.02.2017 cf. OUG 1/2017 si n-am primit nicio
    dovada in acest sens de la sistem.

    Nu stiu cum sa procedez.

  2. Buna ziua. Trebuie sa va logati la REGES si sa vizualizati, la Raport preluari, datele incarcate in sistem. Este o perioada aglomerata, posibil dureaza mai mult pana datele sunt preluate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight × = 8

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.