Conventia civila: cum se impoziteaza si cum se declara in 2017

Pentru prestarea anumitor activitati, angajatorii decurg de multe ori la contractele civile de prestare servicii, cunoscute sub denumirea de conventii civile, care nu se supun prevederilorCodul muncii si care pot fi incheiate doar pentru efectuarea unor activitati cu caracter ocazional.

DOSARUL-PERSONAL-AL-SALARIATULUI

Vezi lucrareaDosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

 

In cazul conventiei civile este exclusa dependenta, subordonarea prestatorului fata de platitorul venitului si continuitea activitatii desfasurate. Altfel, acel act civil poate fi considerat ca mascheaza de fapt un raport de munca, fara sa se incheie un contract individual de munca, folosit de unii angajatori ca o modalitate mai flexibila, cu mai putine obligatii ale angajatorului fata de salariat si mai putin costisitoare fiscal.

Din punct de vedere al tratamentului fiscal, de la 1 ianuarie 2016, veniturile obtinute in baza contractelor civile nu mai sunt incadrate in categoria veniturilor din activitati independende ci in categoria veniturilor din alte surse.

Astfel, la art.114 alin.(2) lit.g) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in categoria veniturilor din alte surse se includ si veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II – Venituri din activitati independente si cap. VII – Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

Iar potrivit pct. 34 alin.(2) de la Capitolul X – Venituri din alte surse din Normele de aplicare a Legii nr.227/2011 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr.1/2016, in veniturile din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II „Venituri din activitati independente” si cap. VII „Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura” din titlul IV al Codului fiscal.

Modul de calcul al impozitului pe veniturile din alte surse este reglementat de art.115 din Codul fiscal, care prevede ca impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut realizat.

Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Impozitul pe veniturile din alte surse se declara in Declaratia 100 – Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, la pozitia 690-Impozit pe veniturile din alte surse (nu se declara in Declaratia 112 – Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit).

Platitorii de venituri din alte surse vor completa si depune si declaratia 205 – Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat (a se vedea art.132 din Codul fiscal).

Pentru veniturile din prestarea de servicii in baza unor contracte civile nu se datoreaza contributia de asigurari sociale (la pensie).

Veniturile din alte surse fac parte din categoria veniturilor supuse contributiei de asigurari sociale de santate, potrivit art.155 alin.(1) lit.h) din Codul fiscal.

Potrivit art.155 alin.(2) din Codul fiscal, pentru veniturile din alte surse se datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate si in cazul in care acestea sunt realizate de persoanele fizice aflate in situatiile prevazute la art. 60 din Codul fiscal.

Iar potrivit art.177 alin.(1) din Codul fiscal, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din alte surse, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.

Important! La alin.(3) de la articolul mentionat aflam ca persoanele care realizeaza venituri din alte surse nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor; venituri din pensii; venituri din activitati independente; venituri din asocierea cu o persoana juridica; venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura; indemnizatii de somaj, indemnizatii pentru cresterea copilului; ajutor social acordat potrivit Legii nr. 416/2001; indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.

Atentie! Pentru veniturile din alte surse realizate in luna ianuarie 2017, baza lunara de calcul prevazuta mai sus nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia. Acest plafon a fost elimint incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2017 (alin.(2) a art.177 a fost abrogat de OUG nr.13/2017).

Potrivit prevederilor art.178 din Codul fiscal, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din alte surse, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.

Contributia de asigurari sociale de sanatate prevazuta mai sus se stabileste in anul urmator celui in care au fost realizate veniturile, prin aplicarea cotei individuale de contributie de 5,5% asupra bazelor de calcul mentionate la art. 176 si 177, dupa caz. Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere.

Important! In cazul in care baza lunara de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate. Pentru veniturile ale caror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara, contributia datorata lunar se calculeaza asupra acestor baze de calcul.

Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala se achita în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.

Amintim ca incepand cu data de 1 februarie 2017 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata s-a majorat de la 1250 la 1450 lei lunar, conform HG nr.1/2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial nr.15 din 6 ianuarie 2017.

(Visited 15,550 times, 2 visits today)

6 Responses to Conventia civila: cum se impoziteaza si cum se declara in 2017

 1. Raluca Dudescu says:

  Este cel mai complet si profesionist articol pe care l-am gasit pe aceasta tema. Felicitari autoarei!

 2. Multumesc frumos pentru aprecere.

 3. Tonea Marin says:

  Buna ziua,
  La o asociatie de proprietari am inceiat o conventie civila pentru curatenie generala.
  Conf Codului fiscal am considerat ca este de natura dependenta si am calculat,declarat,retinut si achitat toate obligatiile la fel ca la un contract de munca. Persoana nu a pierdut, statul nu a pierdut ce legi au fost incalcate?
  Cu respect.
  T. Marin

 4. Florin says:

  Intradevar un articol profesionist. Rog autoarea sa specifice si modalitatea propriu-zisa de plata, numele contului de Trezo in care se vireaza, pe cod fiscal sau CNP, intrucat parerile multor trezorerii din tara se bat cap in cap.

 5. Tecuceanu Gabriela says:

  Cum declar la Casa de Pensii veniturile obtinute in baza unui Contract civil, in vederea recalcularii pensiei?

 6. SUSANU says:

  Sunt Asociatie de proprietari si comitetul a hotarat sa angajeze femeie de serviciu pentru curatenie cu 4 ore de doua (2) ori pe saptamana.
  Este corect sa-i facem Conventie civila (contract civil) ?
  In art. 155 al.(2) din Codul fiscal, inteleg ca se declara ca “venituri din alte surse” si se opreste contributia de sanatate. Aceasta unde se declara ?
  Impozitul retinut se declara in Declaratia 100 ?

  Imi este neclar si nu stiu cum sa procedez, ca totul sa fie legal

  Va rog ajutati-ma

Leave a Reply

Your email address will not be published.


4 + = six

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.