Se poate majora salariul unui angajat aflat in concediu medical?

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, s-a majorat de la 1250 lei la 1450 lei incepand cu data de 1 februarie 2017, in baza HG nr.1/2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial nr.15 din 6 ianuarie 2017.

Astfel, angajatorii care au salariati platiti cu salariul minim pe economie au obligatia legala de a majora salariul si de a raporta majorarea salariului in registrul general de evidenta a salariatilor.

Stabilirea salariului de baza sub nivelul celui stabilit de HG nr.1/2017 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei pentru fiecare contract individual de munca in care salariul minim este stabilit sub cel mentionat in actul normativ, in masura in care, potrivit legii, fapta nu constituie infractiune (art.2 alin.(1) din HG nr.1/2017).

Iar netransmiterea majorarii salariului minim in registru in termenul prevazut mai sus constituie contraventie si se sanctioneza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei (art.9 alin.(2) lit.e) din HG nr.500/2011).

145-modele si formulare CIM

Vezi “145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

 

 

Cum procedam in situația in care un salariat incadrat cu salariul minim se afla in concediu medical la data de 1 februarie 2017?

Potrivit art.50 lit.b din Codul muncii, pe durata concediului pentru incapacitate temporara de munca, contractul individual de munca se suspenda de drept.

Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne (art.49 alin.(2) si (3) din Codul muncii).

Iar conform art.49 alin.(3) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Suspendarea contractului de munca in baza certificatelor medicale nu se opereaza in Revisal, conform art.3 alin.(2) lit.m) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin urmare, pe durata concediului medical contractul de munca se suspenda de drept, in baza certificatului medical, si nu pot fi aduse modificari elementelor contractului. Majorarea salariului se va face cu data reluarii activitatii, dupa concediul medical.

(Visited 2,606 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 × one =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.