Veniturile realizate de zilieri se declara in Declaratia 205?

Potrivit prevederilor art.132 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii si asimilate salariilor, din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala, din pensii, din arendare, precum si a persoanelor juridice care au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului datorat de persoana fizica potrivit art. 125 alin. (8) si (9), care au obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit.

negocierea-ccm

Vezi siNegocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic

 

 

 

 

Iar potrivit prevederilor art.76 alin.(2) lit.r) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si remuneratiei brute primita pentru activitatea prestata de zilieri, potrivit legii, considerata venit asimilat salariilor.

Prin Ordinul (ANAF) nr.3695/2016 pentru aprobarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice, publicat in Monitorul Oficial nr.1068 din 30 decembrie 2016, s-a aprobat si modelul, continutul si instructiunile de completare ale Formularului 205 – “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit”, cod 14.13.01.13/l, care se utilizeaza pentru declararea veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2016 si definitivarea impozitului anual. Iar veniturile din salarii nu sunt cuprinse in lista cu tipurile de venituri care se completeaza in Declaratia 205.

Prin urmare, impozitul datorat de zilieri pentru venitul realizat se declara de beneficiarul de lucrari in Declaratia 112 – Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, Anexa 1.2 – Asigurat, la sectiunea A, unde se completeaza subsectiunea E3 – Date detaliate privind impozitul pe venit, de la sectiuna E- Date privind impozitul pe veniturile din salarii.

Veniturile realizate de zilieri in anul 2016, considerate venituri asimilate salariilor, nu se declara in declaratia 205 – Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit.

Reamintim ca pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti si care nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii, inainte de semnarea in Registru de catre zilier si beneficiar. Dovada platii remuneratiei se face prin semnatura zilierului in Registru (a se vedea art.11 din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata).

Activitatea desfasurata ca zilieri nu le confera acestora calitatea de asigurati in sistemele de asigurari publice. Zilierii se pot asigura, optional, la sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si la sistemul de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale. Astfel, pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributiile sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar (se se vedea art.9 din Legea nr.52/2011).

Pentru venitul realizat de zilieri se datoreaza doar impozit pe venit. Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilier este in sarcina beneficiarului iar cuantumul impozitului este de 16%, calculat la remuneratia bruta, si se vireaza in conformitate cu prevederile Codului fiscal (a se vedea art.7 din Legea nr.52/2011).

Iar conform art.13 din Legea nr.52/2011, munca necalificata cu caracter ocazional se poate presta in urmatoarele domenii prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala, actualizata:
a) agricultura, vanatoare si servicii anexe – diviziunea 01;
b) silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere – diviziunea 02;
c) pescuit si acvacultura – diviziunea 03;
d) colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase – clasa 3821 si clasa 3811;
e) recuperarea materialelor – grupa 383;
f) comert cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii – grupa 462;
g) activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor – grupa 823;
h) publicitate – grupa 731; i) activitati de interpretare artistica – spectacole – clasa 9001, activitati-suport pentru interpretarea artistica – spectacole – clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole – clasa 9004;
j) activitati de cercetare-dezvoltare in biotehnologie – clasa 7211, activitati de cercetare-dezvoltare in alte stiinte naturale si inginerie – clasa 7219;
k) activitati de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste – clasa 7220 (sapaturi arheologice);
l) activitati de intretinere peisagistica – plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia facilitatii de locuit particulare – clasa 8130;
m) cresterea materialului saditor – cresterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare, operatiuni de ingrijire/curatare a pomilor, activitati ale pepinierelor, cu exceptia celor pentru arbori de padure – clasa 0130;
n) activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale – clasa 9140; o) cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale – clasa 0149;
p) hoteluri si alte facilitati de cazare – diviziunea 55; facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata – clasa 5520 – tabere de copii (organizate de Ministerul Tineretului si Sportului, direct sau prin unitatile din subordinea acestuia);
q) facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata – clasa 5520 – cabane;
r) activitati ale bazelor sportive – clasa 9311;
s) activitati ale cluburilor sportive – clasa 9312;
s) activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente – diviziunea 5621.
Activitatile de manipulare marfuri si activitatile de curatenie si intretinere se presteaza numai in domeniile de activitate prevazute mai sus.

(Visited 1,974 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.